Duhovnost

KOŠULJA OD VATRE

Događaj od nezamislive važnosti Misa znači shvatiti da sudjelujem u kraljevstvu Božjem neovisno o tome kako se osjećam, što mislim ili činim

Foto: Josh Applegate, Unsplash

Foto: Josh Applegate, Unsplash

 

(…) Crkva nas suočava s našim idolima: ljudima, mjestima i stvarima koje nisu Bog. Želimo birati koga ćemo voljeti; s kime ćemo slaviti. Želimo biti bolji od ostalih, osobito u Crkvi. Crkva je često zadnje mjesto na kojem želimo biti i u konačnici prvo mjesto gdje možemo i moramo biti.

Moj osjećaj nije bio puka sentimentalnost nego funkcija mog vjerovanja u stvarnu Kristovu nazočnost u Euharistiji: da riječima posvete tijekom euharistijske molitve, kruh i vino postaju stvarno – ne virtualno ili simbolično- nego istinsko, pravo Tijelo i Krv Kristova. Sudjelovati na svetoj misi u Katoličkoj crkvi znači sudjelovati u događaju od nezamislive važnosti.

(…)

Usprkos mojoj suhoći osjećala sam se sve manje usamljenom…

Misa je kao da stojimo na najvećoj pozornici koja je ikada postavljena. Misa znači sudjelovati u drevnoj, neprestanoj kozmičkoj drami. Misa znači shvatiti da sudjelujem u kraljevstvu Božjem neovisno o tome kako se osjećam, što mislim ili činim.

Misa znači meditirati o činjenici da je Terezija, uza svu svoju svetost, molitve, ljubav, prolazila kroz duhovnu suhoću praktički od dana kad je pristupila Karmelu.

Plodovi molitve

Usprkos mojoj suhoći, kako su dani prolazili, osjećala sam se sve manje usamljenom. Osjećala sam se manje ugroženom kad bi u mojoj prisutnosti pohvalili nečiji rad. Možda se plodovi molitve nisu ni u čemu tako jasno očitovali, bez imalo moje zasluge ili truda, kao kad sam samu sebe zatekla kako svakodnevno idem na svetu misu.

Iz knjige „Košulja od vatre“, autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh