Dnevna misna čitanja

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Dnevna misna čitanja, petak 30. prosinca Uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat! Evanđelje po Mateju

ČITANJA

vl.: Sir 3,2-6.12-14 (ili: Kol 3,12-21); Ps 128,1-5; Mt 2,3-15.19-23

Božićna osmina, petak, 30. 12. 2022., SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA, blagdan

IMENDANI

Feliks, Srećko, Rajner

Prvo čitanje

Sir 3,2-6.12-14

Tko se boji Gospodina, časti roditelje.

Čitanje Knjige Sirahove

Gospodin slavi oca u djeci njegovoj i učvršćuje pravo majke nad sinovima njezinim. Tko poštuje oca, okajava grijehe svoje, i tko časti majku svoju, sabire blago. Tko štuje oca, radovat će se sa svoje djece i bit će uslišen u dan molitve svoje. Tko časti oca svojega, dugo živi; tko čini radost majci svojoj, sluša Gospodina. Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. Ako mu i razum klone, budi blag s njime i ne grdi ga ti, koji si u punoj snazi. Jer ne zaboravlja se milost prema ocu, već se uračunava u oprost grijeha.

Riječ Gospodnja.

ili:

Kol 3,12-21

Obiteljski život u Gospodinu.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima

Braćo: Zaodjenite se – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! To je sveza savršenstva. I mir Kristov neka upravlja srcima vašim – mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite!

Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama! U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! I sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu!

Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene kao što dolikuje Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu! Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.

Riječ Gospodinu.

Otpjevni psalam

Ps 128,1-5

Pripjev: Blago svima koji se boje Gospodina, koji njegovim hode stazama!

Blago svakome koji se boji Gospodina,
koji njegovim hodi stazama!
Plod ruku svojih ti ćeš uživati,
blago tebi, dobro će ti biti.

Žena će ti biti kao plodna loza
u odajama tvoje kuće;
sinovi tvoji ko mladice masline
oko stola tvojega.

Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek
koji se boji Gospodina!
Blagoslovio te Gospodin sa Siona,
uživao sreću Jeruzalema
sve dane života svojega!

Evanđelje

Mt 2,13-15.19-23

Uzmi dijete i njegovu majku te bježi u Egipat!

Čitanje svetoga evanđelja po Mateju

Kad mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani«, reče, »uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.

Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: »Ustani«, reče, »uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili.« On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku. Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski. Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret – da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Tko poštuje oca, okajava grijehe svoje, i tko časti majku svoju, sabire blago. Tko štuje oca, radovat će se sa svoje djece i bit će uslišen u dan molitve svoje.«

Kako samo riječ Božja govori o roditeljima, kako li ih samo cijeni i poštuje! Možda mi to često i previdimo. Bog je izvor svega života; on je stvorio sve što postoji, ali nas ljude stvorio je kroz naše roditelje i oni su sustvaratelji. Koliko su oni samo uložili truda u naš život? Teško je to odrediti, ali njima dugujemo, poslije Boga, i poštovanje i čast i brigu u starosti. Možemo li govoriti o vjeri, a u isto vrijeme ne poštovati svoje roditelje, cijeniti ih, častiti, pomagati im, kad su oni za nas dali sve? Kako možemo pomagati drugim ljudima, a zanemarivati svoje roditelje? Kako možemo biti zahvalni za Kristovu žrtvu, ako nismo zahvalni za žrtvu naših roditelja?

Molitva

Gospodine, hvala ti za moje roditelje. Hvala ti za sve što su za mene učinili. Samo ih ti možeš dostojno nagraditi. Molim te da im nadoknadiš sve ono dobro koje su mi učinili i da im oprostiš kad su griješili protiv mene. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: The Chosen

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh