Dnevna misna čitanja

VAZMENA OSMINA

MISNA ČITANJA, subota 13. travnja: Ugledaju Isusa kako ide po moru Oče sveti, hvala ti na ovome primjeru apostola kojim nam pokazuju što je važno, što je najvažnije, od čega se živi. Hvala ti što su nam pokazali koliko je tvoja riječ važna, da je najvažnija. Amen

ČITANJA

Dj 6,1-7; Ps 33,1-2.4-5.18-19; Iv 6,16-21

II. vazmeni tjedan, subota, 13. 4. 2024.,  sv. Martin I., papa i mučenik

IMENDANI

Martin, Hermenegildo, Ida

Prvo čitanje

Dj 6,1-7

Izabraše sedam muževa punih Duha Svetoga.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane, kako se broj učenika množio, Židovi grčkog jezika stadoše mrmljati protiv domaćih Židova što se u svagdanjem služenju zanemaruju njihove udovice. Dvanaestorica nato sazvaše mnoštvo učenika i rekoše: »Nije pravo da mi napustimo riječ Božju da bismo služili kod stolova. De pronađite, braćo, između sebe sedam muževa na dobru glasu, punih Duha i mudrosti. Njih ćemo postaviti nad ovom službom, a mi ćemo se posvetiti molitvi i posluživanju Riječi.«

Prijedlog se svidje svemu mnoštvu pa izabraše Stjepana, muža puna vjere i Duha Svetoga, zatim Filipa, Prohora, Nikanora, Timona, Parmenu te antiohijskog pridošlicu Nikolu. Njih postave pred apostole, a oni pomolivši se, polože na njih ruke.

I riječ je Božja rasla, uvelike se množio broj učenika u Jeruzalemu i veliko je mnoštvo svećenika prihvaćalo vjeru.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 33,1-2.4-5.18-19

Pripjev: Neka dobrota tvoja, Gospodine, bude nad nama, kao što se u tebe uzdamo.

Pravednici, Gospodinu kličite!
Hvaliti ga pristoji se čestitima.
Slavite Gospodina na harfi,
na liri od deset žica veličajte njega!
Jer prava je riječ Gospodnja,
i vjernost su sva djela njegova.
On ljubi pravdu i pravo:
puna je zemlja dobrote Gospodnje.
Evo, oko je Gospodnje nad onima koji ga se boje,
nad onima koji se uzdaju u milost njegovu:
da im od smrti život spasi,
da ih hrani u danima gladi.

Evanđelje

Iv 6,16-21

Ugledaju Isusa gdje ide po moru.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se i smrklo, a Isusa još nikako k njima. More se uzburkalo od silnog vjetra što je zapuhao. Pošto su dakle isplovili oko dvadeset i pet do trideset stadija, ugledaju Isusa gdje ide po moru i približava se lađici. Prestraše se, a on će njima: »Ja sam! Ne bojte se!« Htjedoše ga uzeti u lađicu, kadli se lađica odmah nađe na obali kamo su se zaputili.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Dvanaestorica nato sazvaše mnoštvo učenika i rekoše: „Nije pravo da mi napustimo riječ Božju da bismo služili kod stolova.“«

Apostoli su na fantastičan način dali do znanja što je najvažnije, od čega žive i oni sami i od čega mogu živjeti oni koji su im povjereni – od riječi Božje. Oni su znali da je to najvažnije i nisu smatrali da bi išta drugo što bi radili bilo korisnije za povjereno im stado. Jednako bismo tako mi, muževi, očevi, svećenici, biskupi, kršćani, trebali za uzor uzeti ovaj apostolski primjer i nasljedovati ga: da onima koji su nam povjereni najprije dajemo riječ Božju, da se sami hranimo iz njezina vrela i da je dajemo onima koji su nam povjereni. Bez obzira obilujemo li u ovome svijetu materijalnim dobrima ili oskudijevamo, to nije ništa u usporedbi s riječju Božjom. Prioritet svake apostolske službe je riječ Božja. Ona je put, istina, život, ona je svjetlo na našem putu.

Molitva

Oče sveti, hvala ti na ovome primjeru apostola kojim nam pokazuju što je važno, što je najvažnije, od čega se živi. Hvala ti što su nam pokazali koliko je tvoja riječ važna, da je najvažnija. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh