Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, subota 20. travnja: Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Prorok Jeremija je rekao: kad mi dođe riječ Tvoja, ja sam ju gutao. Gospodine, daj mi takav žar za tvojom Riječi, da me tvoja riječ dovede do života u novom Jeruzalemu

ČITANJA

Dj 9,31-42; Ps 116,12-17; Iv 6,60-69

III. vazmeni tjedan, subota, 20. 4. 2024., svagdan

IMENDANI

Anicet, Sulpicije, Marcijan, Agneta, Dina

Prvo čitanje

Dj 9, 31-42

Crkva se izgrađivala i rasla utjehom Svetoga Duha.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane: Crkva je po svoj Judeji, Galileji i Samariji uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjemu te rasla utjehom Svetoga Duha.

Jednom Petar, obilazeći posvuda, siđe i k svetima u Lidi. Ondje nađe nekog čovjeka imenom Eneja, koji je osam godina ležao u postelji: bijaše uzet. Reče mu Petar: »Eneja, ozdravlja te Isus Krist! Ustani i prostri sam sebi!« On umah usta. Vidješe to svi žitelji Lide i Šarona te se obratiše Gospodinu.

U Jopi pak bijaše učenica imenom Tabita, što prevedeno znači Košuta. Bijaše ona bogata dobrim djelima i milostinjama što ih je dijelila. Upravo u one dane obolje i umrije. Pošto je operu, izlože je u gornjoj sobi. A kako je Lida blizu Jope, učenici čuše da je Petar ondje i poslaše k njemu dva čovjeka s molbom: »Dođi k nama, ne oklijevaj!«

Petar usta i krenu s njima. Čim stiže, odvedoše ga u gornju sobu. Okružiše ga sve udovice te mu plačući pokazivahu haljine i odijela koja je Košuta izrađivala dok je još bila s njima. Petar sve istjera van, kleknu, pomoli se pa se okrenu prema tijelu i reče: »Tabita, ustani!« Ona otvori oči, pogleda Petra i sjede. On joj pruži ruku i pridiže je. Onda pozove svete i udovice pa im je pokaza živu.

Dozna se za to po svoj Jopi te mnogi povjerovaše u Gospodina.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 116, 12-17

Pripjev: Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?

Što da uzvratim Gospodinu
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja
i zazvati ime Gospodnje.

Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim.
Dragocjena je u očima Gospodnjim
smrt pobožnika njegovih.

Gospodine, tvoj sam sluga,
tvoj sluga, sin službenice tvoje:
ti si razriješio okove moje.
Tebi ću prinijeli žrtve zahvalne,
zazvat ću ime Gospodnje.

Evanđelje

Iv 6, 60-69

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Mnogi od Isusovih učenika rekoše: »Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« A Isus znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: »Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio?«
»Duh je onaj koji oživljuje,
tijelo ne koristi ništa.
Riječi koje sam vam govorios
duh su i život su.«
»A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.« Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. I doda: »Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca.«
Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime.
Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?« Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.«

Riječ Gospodnja

Komentar


»Odgovori mu Šimun Petar: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.”«

Pavao, obraćajući se Kološanima, piše im između ostaloga da Riječ Kristova obilno stanuje u njima (usp. Kol 3,16). Znao je Pavao kakvu samo snagu imaju Riječi Kristove ako one žive u njima.
I sâm sam na početku svojega puta za Kristom trpio mnoge progone i nevolje, kao Solunjani (usp. 2 Sol 1,4). To je tako kad krenemo za Isusom. I dok sam, ne mogavši se više boriti i podnositi progon, borio se s odlukom da odustanem od svega i više ne slijedim Krista, Duh Sveti me je jasno podsjetio na ove riječi koje je Petar rekao Kristu: „Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga”. Te su mi riječi iz Biblije dale snagu da nastavim slijediti Krista, te su me riječi iščupale kad sam već bio potonuo pod nevoljama i progonima.
Silna je riječ Kristova! Može nas izvaditi iz svih naših nevolja i tjeskoba. Kako je Pavao rekao, i to vrijedi za sve koji žele kročiti putem koji vodi do života vječnoga: Neka riječ Kristova obilno stanuje u vama.

Molitva

Prorok Jeremija je rekao: kad mi dođe riječ Tvoja, ja sam ju gutao. Gospodine, daj mi takav žar za tvojom Riječi, da me tvoja riječ dovede do života u novom Jeruzalemu. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh