Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 13. veljače: Blago onom koga ti poučavaš, Gospodine! Gospodine Isuse, sveti je Pavao napisao da je evanđelje sila Božja za one koji se spašavaju!

ČITANJA

Jak 1,12-18; Ps 94,12-13a.14-15.18-19; Mk 8,14-21

VI. tjedan kroz godinu, utorak, 13. 2. 2024., svagdan

 

NAPOMENA:
Sutra započinje korizmeno vrijeme.

IMENDANI

Katarina Ricci, Kristina, Božidara

Prvo čitanje

Jak 1,12-18

Bog ne napastuje nikoga.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Blago čovjeku koji trpi kušnju jer će, prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.
Neka nitko u napasti ne rekne: »Bog me napastuje.« Ta Bog ne može biti napastovan na zlo i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću.

Ne varajte se, braćo moja ljubljena!
Svaki dobar dar,
svaki savršen poklon odozgor je,
silazi od Oca svjetlila
u kome nema promjene
ni sjene od mijene.
Po svom naumu on nas porodi
riječju Istine
da budemo prvina neka
njegovih stvorova.

Riječ Gospodnja

Otpjevni psalam

Ps 94, 12-13a. 14-15. 18-19

Pripjev: Blago onom koga ti poučavaš, Gospodine!

Blago onom koga ti poučavaš, Gospodine,
i učiš Zakonu svojemu:
da mu mir udijeliš od nesretnih dana.

Jer neće Gospodin odbaciti naroda svojega
i svoje baštine neće napustiti;
jer će se pravo dosuditi pravednosti,
i za njom će ići svi čestiti srcem.

Čim pomislim: »Noga mi posrće«,
dobrota me tvoja, Gospodine, podupire.
Kad se okupe tjeskobe u srcu mome,
tvoje mi utjehe dušu vesele.

Evanđelje

Mk 8,14-21

Čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto?

Oči imate, a ne vidite;

uši imate, a ne čujete?

Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova.”

U evanđeljima možemo primijetiti da su farizeji, pismoznanci, saduceji itd. Isusa često pokušavali uhvatiti u riječi ne bi li ga optužili. Također možemo primijetiti da je Isus svoje učenike često vodio u osamu i tu ih poučavao. Isusu je bilo itekako stalo do toga da svoje učenike nauči kako razumjeti i kako živjeti evanđelje pa ih je često – na primjeru djece, pranja nogu, objašnjavajući tko je najveći itd. – učio i poučavao da shvate. Ali farizeji i ostali hodali su okolo i na sve su moguće načine htjeli obezvrijediti, umetnuti i ubaciti svoj nauk u evanđelje, kako bi ono izgubilo svoju prvotnu ulogu u životu učenika. I mi smo danas u opasnosti da nam se u evanđelje umetne nešto što izvorno nije evanđelje. Sâm pojam „evanđelje” znači „radosna vijest, dobra vijest” ali jednako tako znači i proglas: „OD SADA VRIJEDI”. A ako vrijedi od sada, onda nema drugoga nauka koji bi ga mogao dopuniti, popraviti, zamijeniti. Zato bismo se svaki put kad idemo čitati evanđelja, trebali sjetiti da ono znači OD SADA VRIJEDI, i tako živjeti.

Molitva

Gospodine Isuse, sveti je Pavao napisao da je evanđelje sila Božja za one koji se spašavaju! Gospodine, ako prihvatimo proglas evanđelja – OD SADA VRIJEDI – ne treba nam pomoćni nauk za puninu života koju nam ti nudiš. Hvala ti što se zauzimaš za nas koji prihvaćamo evanđelje koje si ti propovijedao. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh