Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, srijeda 7. veljače: Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka Gospodine, molim te, neka ti razmišljanje moga srca omili

ČITANJA

1Kr 10,1-10; Ps 37,5-6.30-31.39-40; Mk 7,14-23

V. tjedan kroz godinu, srijeda, 7. 2. 2024., svagdan

IMENDANI

Maksim, Julijana, Rikard, Držislav

Prvo čitanje

1Kr 10,1-10

Kraljica od Sabe vidje svu mudrost Salomonovu.

U one dane: Glas koji je u Gospodinovu imenu stekao Salomon dopro je do kraljice od Sabe; zato ona dođe da Salomona iskuša zagonetkama. Došla je u Jeruzalem s golemom pratnjom, s devama koje su nosile mirise, nebrojeno zlato i drago kamenje. Došavši k Salomonu, porazgovori se s njim o svemu što joj bijaše na srcu. Salomon joj odgovori na sva pitanja; nije mu bilo skriveno ništa da joj ne bi umio objasniti.

Kad kraljica od Sabe vidje svu mudrost Salomonovu, dvor koji bijaše sagradio, jela na njegovu stolu, odaje njegovih dvorana, otmjenost njegove posluge i njihova odijela, njegove peharnike, i paljenice koje je prinio u Domu Gospodnjem, zastade joj dah. Tada reče kralju:

»Istina je bila što sam u svojoj zemlji čula o tebi i o tvojoj mudrosti. Ali nisam htjela vjerovati što se pripovijeda dokle god nisam došla i vidjela na svoje oči; i doista, ni pola mi nije bilo rečeno: ti nadvisuješ u mudrosti i blagostanju slavu o kojoj sam čula. Blago tvojim ženama, blago ovim tvojim slugama, koji su neprestano pred tobom i slušaju tvoju mudrost! Neka je blagoslovljen Gospodin, Bog tvoj, komu si tako omilio da te postavio na prijestolje Izraelovo; zato što Gospodin zauvijek ljubi Izraela, postavio te kraljem da činiš pravo i pravicu.«

Dade tada kralju stotinu i dvadeset zlatnih talenata, mnogo miomirisa i dragulja. Nikad više nije bilo takvih miomirisa kakve je kraljica od Sabe dala kralju Salomonu.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 37,5-6.30-31.39-40

Pripjev: Pravednikova usta mudrost kazuju.

Prepusti Gospodinu putove svoje,
u njega se uzdaj, i on će sve voditi:
pravda će tvoja zasjati k’o svjetlost
i tvoje pravo k’o sunce podnevno.

Pravednikova usta mudrost kazuju,
a jezik njegov govori pravo.
Zakon mu je Božji u srcu,
ne kolebaju se koraci njegovi.

Od Gospodina dolazi spas pravednicima,
on im je zaklon u vrijeme nevolje.
Gospodin im pomaže, on ih izbavlja:
on će ih izbaviti od zlotvora i spasiti,
jer u njemu traže okrilje.

Evanđelje

Mk 7,14-23

Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.

Tko ima uši da čuje, neka čuje!«

I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.

Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.

Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.”

Riječ Božja je toliko puta jasna, izravna, nedvosmislena, ona je ta koja nas razotkriva bez cenzure. Ali jesmo li se mi vjernici spremni suočiti s onim što nam ta Riječ govori?

Kad čitamo ove Isusove riječi o tome što nas onečišćuje: bludništva, krađe, preljubi, lakomstva itd., vidimo da nam kaže kako su to najprije misli, koje se poslije pretvore u djela. Sve, dakle, počinje mislima koje izlaze iz našeg srca.

Imamo li mi kao vjernici hrabrosti suočiti se sa svojim mislima? Pitamo li se kada svjesno što to mislimo, o čemu razmišljamo tijekom dana? Ako to počnemo raditi, tada ćemo otkriti o čemu razmišljamo i otkrit ćemo istinu o sebi. Grešne misli koje prihvaćamo ubrajaju nam se u grijeh. Kad molimo pokajanje, počinjemo najprije s mislima: „…što sagriješih vrlo mnogo mišlju…” Možemo provesti dan, ili dane razmišljajući o poslu, sportu, hobiju, problemima itd.

Obraćenje treba početi u mislima. Pavao nam piše u Poslanici Efežanima da se obnavljamo duhom kojim mislimo; tako nas poziva i da neprestano mislimo o Bogu i o njegovoj riječi, da je pohranimo u srce.

Molitva

Gospodine, molim te, neka ti razmišljanje moga srca omili. Gospodine, molim te da moje misli budu tvoje misli, da moje misli budu misli koje će se zadržavati na tebi. Da moje srce bude mjesto u kojem će biti pohranjene Tvoje Riječi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh