Dnevna misna čitanja

Današnja misna čitanja, srijeda 5. listopada Često se bavimo i proučavamo važne stvari za svoj život a jesmo li spremni istraživati, proučavati, učiti moliti? Jer molitva je život, molitva nas uzdiže u visine, molitva nas uvodi u Božje srce...

Foto: biniban00; Shutterstock

ČITANJA

Gal 2,1-2.7-14; Ps 117,1-2; Lk 11,1-4

XXVII. tjedan kroz godinu; srijeda, 5. 10. 2022., ili: sv. Faustina Kowalska, djevica; svagdan

IMENDANI

Mauro, Placid, Miodrag, Faustina Kowalska

Prvo čitanje

Gal 2, 1-2.7-14

Spoznali su milost koja mi je dana. 

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Galaćanima

Braćo! Nakon četrnaest godina opet uziđoh u Jeruzalem s Barnabom, a povedoh sa sobom i Tita. Uziđoh po objavi i izložih im — napose uglednijima — evanđelje koje propovijedam među poganima da ne bi možda, ili da nisam, trčao uzalud.

Vidjevši da mi je povjereno evanđelje za neobrezane, kao Petru za obrezane — jer Onaj koji je bio na djelu po Petrovu apostolstvu među obrezanima, bio je na djelu i po meni među poganima — i spoznavši milost koja mi je dana, Jakov, Kefa i Ivan, smatrani stupovima, pružiše meni i Barnabi desnice zajedništva: mi ćemo među pogane, a oni među obrezane! Samo neka se sjećamo siromaha, što sam revno i činio.

A kad Kefa stiže u Antiohiju, u lice mu se usprotivih jer je zavrijedio osudu: doista, prije nego stigoše neki od Jakova, blagovao je zajedno s poganima; a kad oni dođoše, počeo se povlačiti i odvajati bojeći se onih iz obrezanja. Za njim se povedoše i ostali Židovi te je i Barnaba zaveden tom prijetvornošću.

Ali kad vidjeh da ne hode ravno, po istini evanđelja, rekoh Kefi pred svima: »Ako ti, Židov, poganski živiš, a ne židovski, kako možeš siliti pogane da se požidove?«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 117, 1-2

Pripjev: Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje!

Hvalite Gospodina, svi puci,
slavite ga, svi narodi!

Silna je prema nama ljubav njegova,
i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka!

Evanđelje

Lk 11, 1-4

Gospodine, nauči nas moliti!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike!« On ime reče:
»Kad molite, govorite:
Oče!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan!
I otpusti nam grijehe naše:
ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem!
I ne uvedi nas u napast!«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: „Gospodine, nauči nas molitiˮ.«

Zašto je ovaj učenik poželio da ga Isus nauči moliti? Kako je Isus izgledao kad je poslije molitve došao do njih? Što su oni osjećali kraj Isusa nakon molitve? Vjerujem da su primijetili kako se učinak njihove molitve razlikuje od učinka Isusove molitve. Što ih je to privlačilo, što oni nisu imali, a on je imao? Jesmo li mi kada poželjeli naučiti moliti ili mislimo da smo to naučili odavno? Jesmo li spremni sami sebi reći da još ne znamo moliti kako treba? Što znamo o molitvi? Često se bavimo i proučavamo važne stvari za svoj život a jesmo li spremni istraživati, proučavati, učiti moliti? Jer molitva je život, molitva nas uzdiže u visine, molitva nas uvodi u Božje srce, molitva nas odvaja od ovoga svijeta i povezuje nas s Bogom. Možemo i mi reći Gospodinu neka nas nauči moliti, možemo tražiti pomoć od ljudi koji imaju plodove molitve. Možemo ako želimo.

Molitva

Gospodine, često smo, kroz razne tečajeve, spremni naučiti razne stvari: jezike, kuhati, šivati, letjeti itd. Molim te da i ja naučim moliti, jer to se uči a ja sam još uvijek učenik. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh