Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, petak 19. travnja: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko Gospodine, oprosti mi svaki put kad sam molio za obraćenje nekog grešnika, a u isto sam ga vrijeme u srcu osuđivao, pokušao ga obratiti na neki svoj način i nisam računao na tebe. Gospodine, samo tvoja ljubav i tvoji načini obraćenja su uvijek djelotvorni. Pomozi mi da ih slijedim. Amen.

ČITANJA

Dj 9,1-20; Ps 117,1-2; Iv 6,52-59

III. vazmeni tjedan, petak, 19. 4. 2024., svagdan

IMENDANI

Marta, Leon, Berta

Prvo čitanje

Dj 9,1-20

On mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane: Savao sveudilj zadahnut prijetnjom i pokoljem prema učenicima Gospodnjim, pođe k velikomu svećeniku, zaiska od njega pisma za sinagoge u Damasku, da sve koje nađe od ovoga Puta, muževe i žene, okovane dovede u Jeruzalem.

Kad se putujući približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba. Sruši se na zemlju i začu glas što mu govoraše: »Savle, Savle, zašto me progoniš?«

On upita: »Tko si, Gospodine?«

A on će: »Ja sam Isus kojega ti progoniš! Nego ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti.«

Njegovi suputnici ostadoše bez riječi: čuli su doduše glas, ali ne vidješe nikoga. Savao usta sa zemlje. Otvorenih očiju nije ništa vidio pa ga povedu za ruku i uvedu u Damask. Tri dana nije vidio, nije jeo ni pio.

U Damasku bijaše neki učenik imenom Ananija. Njemu u viđenju reče Gospodin: »Ananija!«

On se odazva: »Evo me, Gospodine!«

A Gospodin će mu: »Ustani, pođi u ulicu zvanu Ravna i u kući Judinoj potraži Taržanina imenom Savla. Eno, moli se; i u viđenju vidje čovjeka imenom Ananiju gdje ulazi i polaže na nj ruke da bi progledao.«

Ananija odgovori: »Gospodine, od mnogih sam čuo o tom čovjeku kolika je zla tvojim svetima učinio u Jeruzalemu. On ima od velikih svećenika i punomoć okovati sve koji prizivlju ime tvoje.«

Gospodin mu odvrati: »Pođi jer on mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove. Ja ću mu uistinu pokazati koliko mu je za ime moje trpjeti.«

Ananija ode, uđe u kuću, položi na nj ruke i reče: »Savle, brate! Gospodin, Isus koji ti se ukaza na putu kojim si išao posla me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga.«

I odmah mu s očiju spade nešto kao ljuske te on progleda pa usta, krsti se i uzevši hrane, okrijepi se. Nekoliko dana provede s učenicima u Damasku te odmah stade po sinagogama propovijedati Isusa, da je on Sin Božji.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 117,1-2

Pripjev: Idite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje!

Hvalite Gospodina, svi puci,
slavite ga, svi narodi!

Silna je prema nama ljubav njegova,
i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka!

Evanđelje

Iv 6,52-59

Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Židovi se među sobom prepirahu:
»Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?«
Reče im stoga Isus:
»Zaista, zaista, kažem vam:
ako ne jedete tijela Sina Čovječjega
i ne pijete krvi njegove,
nemate života u sebi!
Tko blaguje tijelo moje
i pije krv moju,
ima život vječni;
i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.
Tijelo je moje jelo istinsko,
krv je moja piće istinsko.
Tko jede moje tijelo
i pije moju krv,
u meni ostaje
i ja u njemu.
Kao što je mene poslao živi Otac
i ja živim po Ocu,
tako i onaj koji mene blaguje
živjet će po meni.
Ovo je kruh koji je s neba sišao,
ne kao onaj koji jedoše očevi
i pomriješe.
Tko jede ovaj kruh,
živjet će uvijeke.«
To reče Isus naučavajući u sinagogi u Kafarnaumu.

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Kad se putujući približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba. Sruši se na zemlju i začu glas što mu govoraše…”

Vjerojatno većina nas ima Savle oko sebe, Savle koji su svojim životom Božji neprijatelji, koji ne samo da mu se protive već se i bore protiv Njega i njegovih učenika. Mi se sami često borimo protiv takvih ljudi, možda ih čak i osuđujemo, možda smo ih već i otpisali kao one koji se ne mogu ili nikako ne žele obratiti, iako smo im mi pokušali dokazati da je Isus Sin Božji, Spasitelj svijeta. Ali stvar je u tome što smo to učinili samo razumski!
Do Savlova srca, koji je također bio tako odgojen da mu nijedno ljudsko objašnjenje nije moglo pomoći, Bog je ipak našao put kroz jednu jedinu viziju. I ta je vizija bila dovoljna za Savla, koji je bio zadahnut prijetnjom i pokoljem, da već nakon nekoliko dana sâm propovijeda Krista!
Možda se mi često u molitvi služimo samo svojim ljudskim shvaćanjima nečijeg obraćenja, a malo prepuštamo da Bog svojom moći i na svoj način nekoga dovede do spasenja. Možda čak ne poznajemo neke biblijske metode obraćanja grešnika pa ne možemo od Boga ni očekivati da tako intervenira u živote naših Savla?

Molitva

Gospodine, oprosti mi svaki put kad sam molio za obraćenje nekog grešnika, a u isto sam ga vrijeme u srcu osuđivao, pokušao ga obratiti na neki svoj način i nisam računao na tebe. Gospodine, samo tvoja ljubav i tvoji načini obraćenja su uvijek djelotvorni. Pomozi mi da ih slijedim. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh