Dnevna misna čitanja

VAZMENO TRODNEVLJE

MISNA ČITANJA, Veliki četvrtak, 28. ožujka: Do kraja ih je ljubio Naša su djela nesavršena, ali ljubiti jedni druge prije svih djela – to je naše poslanje jednih prema drugima

ČITANJA

Izl 12,1-8.11-14; Ps 116,12-13.15.16b-18; 1Kor 11,23-26; Iv 13,1-15

Vazmeno trodnevlje, četvrtak, 28. 3. 2024., ČETVRTAK VEČERE GOSPODNJE. VELIKI ČETVRTAK, svagdan

NAPOMENA:
MISA VEČERE GOSPODNJE neka se slavi navečer u prikladno vrijeme. Dok se pjeva Slava zvone sva zvona, a onda “ušute” do “Slave” Vazmenog bdjenja. Poslije homilije, gdje to preporuča pastoralni razlog, može se obaviti obred pranja nogu. Poslije pričesti ciborij s posvećenim česticama ostavi se na oltaru. Misa se završi Popričesnom molitvom, ispusti se završni obred mise, a zatim slijedi prijenos Svetootajstva, pohranjivanje na prikladno mjesto (pokrajnji oltar) te klanjanje pred Presvetim. Poslije prenošenja Svetootajstva oltar se razotkrije i iznesu križevi iz crkve. U crkvi ostaju samo pokriveni križevi.

IMENDANI

Polion, Sonja, Nada, Priska

Prvo čitanje

Izl 12,1-8.11-14

Naredbe o pashalnoj večeri.

Čitanje Knjige Izlaska

U one dane: Gospodin reče Mojsiju i Aronu u zemlji egipatskoj: »Ovaj mjesec neka vam bude početak mjesecima; neka vam bude prvi mjesec u godini. Ovo objavite svoj zajednici izraelskoj i recite: Desetog dana ovoga mjeseca neka svatko po porodici pribavi jedno živinče. Tako, jedno na kuću. Ako je porodica premalena da ga potroši, neka se ona priključi svome susjedu, najbližoj kući, prema broju osoba. Podijelite živinče prema tome koliko koja osoba može pojesti. Živinče neka bude bez mane, od jedne godine i muško. Možete izabrati bilo janje bilo kozle. Čuvajte ga do četrnaestoga dana ovoga mjeseca. A onda neka ga sva izraelska zajednica zakolje između dva sutona. Neka uzmu krvi i poškrope oba dovratnika i nadvratnik kuće u kojoj se bude blagovalo. Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći s beskvasnim kruhom i gorkim zeljem. A ovako ga blagujte: opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga žurno: to je pasha Gospodnja.

Jer te ću noći ja proći egipatskom zemljom i pobiti sve prvorođence u zemlji egipatskoj, i čovjeka i životinju. Ja, Gospodin, kaznit ću i sva egipatska božanstva. Krv neka bude znak na kućama u kojima vi budete. Gdje god spazim krv, prijeći ću vas; tako ćete izbjeći pokolju zatornomu kad se oborim na zemlju egipatsku. Taj dan neka vam bude spomendan. Slavite ga u čast Gospodinu po trajnoj uredbi od koljena do koljena.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 116,12-13.15-18

Pripjev: Čaša blagoslovna zajedništvo je krvi Kristove!

Što da uzvratim Gospodinu
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja
i zazvati ime Gospodnje.

Dragocjena je u očima Gospodnjim
smrt pobožnika njegovih.
Gospodine, tvoj sam sluga, sin službenice tvoje:
ti si razriješio okove moje.

Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne,
zazvat ću ime Gospodnje.
Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim.

Drugo čitanje

1Kor 11,23-26

Kad god jedete i pijete, smrt Gospodnju navješćujete.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.« Tako i čašu po večeri govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen.« Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Iv 13,1-15

Do kraja ih je ljubio.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.

Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?« Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!« Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.«

Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«

Isus pere noge svojim učenicima. Što im je tim činom htio reći? Kakav im je primjer htio ostaviti?
Vjerujem da Petar nije imao lošu namjeru kad nije dao da mu Isus opere noge. Vjerujem da samo nije razumio što mu je Isus tim činom u stvari htio pokazati.
Znamo da je Petar uvijek bio u užem dijelu Isusova društva, i poslanja, da je imao njegovo povjerenje, da su i učenici sami slutili kako će upravo on dobiti primat nad ostalim apostolima. Petar je jednostavno razmišljao ovako: On je naš Učitelj i Gospodin, pa kako će on meni prati noge? Kako, kad je iznad mene? No Isus pere noge Petru upravo zbog toga da Petar vidi kako taj čin Njegove ljubavi ne može ničime zaslužiti, ni jednim svojim djelom; da ne može reći: Vidiš, ja sam to zaslužio tim i tim. Zato Isus i kaže učenicima: Ako budete čekali jedni druge, da zaslužite ljubav jedni od drugih, nikad se nećete moći ljubiti nego, činite to prije svih svojih djela, jer naša djela mogu biti nestalna, možemo upasti u krize, možemo podleći slabostima… Naša su djela nesavršena, ali ljubiti jedni druge prije svih djela – to je naše poslanje jednih prema drugima.

Molitva

Gospodine Isuse, molim te, oprosti nam svaki trenutak kad je naša ljubav prema braći bila uvjetovana njihovim djelima. Molim te, Isuse, da mi daš ljubav da mogu ljubiti braću prije nego učine bilo što, bilo to dobro, bilo loše. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Creativa Images; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh