Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, 2. veljače: Vidješe oči moje spasenje tvoje Gospodine Isuse, dok čekamo tvoj slavni dolazak, ne daj da se ohladi naša ljubav prema tebi; neka nas ne stignu posljedice iz prispodoba koje si govorio nespremnim ljudima

ČITANJA

vl.: Mal 3,1-4 ili: Heb 2,14-18; Ps 24,7-10; Lk 2,22-40

IV. tjedan kroz godinu, petak, 2. 2. 2024., PRIKAZANJE GOSPODINOVO. SVIJEĆNICA, Blagdan 

NAPOMENA:
▪ Blagoslov svijeća i procesija sa svijećama vrše se na početku misnog bogoslužja, kako je naznačeno u Rimskom misalu (str. 472-474). ▪ DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA

IMENDANI

Marija, Marijan, Svjetlana, Kornelije

Prvo čitanje

Mal 3,1-4 ili Heb 2,14-18

Doći će u Hram svoj Gospodin koga vi tražite.

Čitanje Knjige proroka Malahije

Ovo govori Gospodin Bog:
Evo šaljem glasnika
da put preda mnom pripravi.
I doći će iznenada u Hram svoj
Gospodin koga vi tražite
i Anđeo Saveza koga žudite.
Evo ga, dolazi već —
govori Gospodin nad Vojskama.
Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska
i tko će opstati kad se on pojavi?
Jer on je kao oganj ljevačev
i kao lužina bjeliočeva.
I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava.
Očistit će sinove Levijeve
i pročistit će ih
kao zlato i srebro
da prinose Gospodinu žrtvu u pravednosti.
Tad će biti draga Gospodinu
žrtva Judina i jeruzalemska
kao u drevne dane i kao prvih godina.
Riječ Gospodnja.

ili:

Heb 2,14-18

Trebalo je da u svemu postane braći sličan. 

Čitanje Poslanice Hebrejima

Budući da djeca imaju zajedničku krv i meso, i sam Isus tako postade u tome sudionikom da smrću obeskrijepi onoga koji imaše moć smrti, to jest đavla, pa oslobodi one koji — od straha pred smrću — kroza sav život bijahu podložni ropstvu. Ta ne zauzima se dašto za anđele, nego se zauzima za potomstvo Abrahamovo. Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan, da milosrdan bude i ovjerovljen Veliki svećenik u odnosu prema Bogu kako bi okajavao grijehe naroda. Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 24,7-10

Pripjev: Tko je taj Kralj slave? To je sam Gospodin. 

»Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!«

»Tko je taj Kralj slave?«
»Gospodin silan i junačan,
Gospodin silan u boju!«

»Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!«

»Tko je taj Kralj slave?«
»Gospodin nad Vojskama
— on je Kralj slave!«

Evanđelje

Lk 2,22-40 

Vidješe oči moje spasenje tvoje.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Kad se po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu — kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! — i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.

Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče:

»Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,
po riječi svojoj, u miru!
Ta vidješe oči moje
spasenje tvoje,
koje si pripravio
pred licem sviju naroda:
svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga izraelskoga.«

Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan — a i tebi će samoj mač probosti dušu — da se razotkriju namisli mnogih srdaca!« A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu.

Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.

Riječ Gospodnja.

Komentar

„I doći će iznenada u Hram svoj Gospodin.”

Iako su Židovi znali da će Mesija doći i iako je to bila njihova najveća želja i žudnja, kad se iznenada pojavio u svom Hramu, Šimun i Ana dočekali  su ga spremni, no ostali nisu bili spremni. Tako je i nama kršćanima najavljen drugi Isusov dolazak, i Pismo kaže da će doći iznenada. Mi ne očekujemo da će Isus doći tako brzo; ponašamo se kao onaj čovjek iz prispodobe koji kaže: Moj gospodar neće doći zadugo (Mt 24,48). Izgleda da su djevice posvuda pozaspale i da Isusa više ne iščekujemo, kako Pismo kaže, kao lopova u noći. Nitko od nas ne zna kad će doći, ali doći će iznenada, kako je i pisano. Zašto tako malo nas iščekuje njegov slavni dolazak i zašto ne iščekujemo njegov slavni povratak s ljubavlju? Jedini odgovor koji se nameće jest taj da su mnogi od nas ljubav za kojom žudimo, a koja pripada samo Isusu, našli na zemlji. Možemo za primjer suprotan tome uzeti apostole, koji su poslije uzašašća čekali Isusa da dođe po njih: oni su ga ljubili toliko da su čeznuli i stvarno iščekivali njegov povratak i tako se njihova ljubav prema njemu nije ohladila.

Molitva

Gospodine Isuse, dok čekamo tvoj slavni dolazak, ne daj da se ohladi naša ljubav prema tebi; neka nas ne stignu posljedice iz prispodoba koje si govorio nespremnim ljudima. Pomozi nam da nam bokovi budu opasani, svjetiljke upaljene a mi slični ljudima koji čekaju svojega gospodara. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh