Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Demon ravnodušnosti: Bez Krista u našem srcu živimo bez ljubavi U ovom Došašću otvori svoje srce suosjećanju. Daj kruha gladnima. Jednoj siromašnoj obitelji daj svoju praznu kuću. Utješi onoga koji trpi. Radosno primi onoga koji kuca na tvoja vrata tražeći pomoć

Foto: juefraphoto, Shutterstock

Foto: juefraphoto, Shutterstock

(Mt 15,29-37)

„Žao mi je ovog naroda”, reče Isus svojim učenicima. Isusovo suosjećanje nije sentimentalizam. Gladnima On daje kruh kao što je dao vino supružnicima u Kani. Imam dojam da je u ovom naraštaju osjećaj suosjećanja snažno odsutan. Danas nas gladni ne diraju, nego nam smetaju; oni koji moralno ili fizički trpe ne diraju nas, nego nam smetaju.

Postoji demon ravnodušnosti, otrovni plod individualizma. Da, bez Krista u našem srcu živimo bez ljubavi. Što znači individualizam? Znači živjeti samo za sebe. Onaj tko je zaposjednut demonom individualizma kaže: „Ja postojim, a drugi su mrtvi”. Ako egoistu kažeš: „Boli me glava!”, on ti odmah odgovara:  „Mene ne boli samo glava, već i leđa”.

Suosjećanje je najkršćanskiji osjećaj koji može prebivati u čovjekovu srcu. Po mom mišljenju, Bog više ljubi onoga koji prema bližnjem iskazuje suosjećanje, a misli da ne vjeruje u Boga, nego one koji se priznaju kršćanima, a prema siromaštvu bližnjega imaju tvrdo srce. Zato ako znaš da jedna obitelj ima potrebu tvoje financijske pomoći, ni trenutka ne oklijevaj i kreni ususret njihovim potrebama. Ako znaš da je neka starija osoba sama u kući i nije u stanju izići vani u kupovinu, ne oklijevaj joj pomoći.

U Napulju je bio običaj, kad bi se išlo u kafić na kavu, ostavila bi se „otvorena kava” za nekog siromaha. Čini li se još uvijek ova gesta suosjećanja?

Bilo bi lijepo kad bismo se barem jednom tjedno sastali u obiteljima kako bismo odnijeli obrok brojnoj braći beskućnicima. Poznajem jednog prijatelja koji ujutro, kad ide na vlak za posao, ima suosjećajni običaj počastiti doručkom prvog siromaha kojeg susretne na stanici.

U ovom Došašću otvori svoje srce suosjećanju. Daj kruha gladnima. Jednoj siromašnoj obitelji daj svoju praznu kuću. Utješi onoga koji trpi. Radosno primi onoga koji kuca na tvoja vrata tražeći pomoć. Budeš li činio ovo što sam ti savjetovao, bit ćeš istinski kršćanin. Amen. Aleluja.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh