Vijesti

DANAŠNJI ANGELUS // Sveti Otac: Isus nam se pridružuje u euharistiji, kako bi hranio našu vjeru, nadu i ljubav Hraniti se Isusom znači prepustiti se s povjerenjem Njemu i dopustiti mu da nas vodi – rekao je Sveti Otac

Sveti Otac je u današnjem podnevnom nagovoru govorio o značenju Euharistije za život kršćanskog vjernika. Izrazio je svoju blizinu portugalskom narodu, te najavio svoj skori hodočasnički pohod u Bozzolo i Barbianu (Italija). U nastavku možete pročitati nagovor današnjega dana u cijelosti.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Italiji i u mnogim drugim zemljama se ove nedjelje slavi blagdan Tijela i Krvi Kristove – često se koristi latinski naziv: “Corpus Domini” ili “Corpus Christi”. Svake nedjelje crkvena zajednica okuplja oko Euharistije, sakramenta koji je ustanovio Isus, na Posljednjoj večeri. Međutim, svake godine imamo radost slaviti blagdan posvećen tom središnjem otajstvu vjere, kako bismo izrazili puninu svojega štovanja prema Kristu koji se daruje kao hrana i piće spasenja.

Bog je poslao svoga Sina na svijet „kao hranu vječnoga života”

Današnji odlomak iz evanđelja sv. Ivana, je dio besjede o „kruhu života” (usp 6,51-58). Isus kaže: “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. […] Kruh ću ja dati tijelo je moje za život svijeta” (r. 51). On želi reći da ga je Otac poslao na svijet kao hranu vječnog života, a za to će sâm sebe žrtvovati; svoje tijelo.

U stvari, Isus je na križu, razdao svoje tijelo i prolio svoju krv. Raspeti Sin Čovječji je istinsko Pashalno Janje, koje izbavlja iz ropstva grijeha i podržava na putu prema obećanoj zemlji. Euharistija je sakrament njegova tijela darovana za život svijeta; tko jede od ove hrane ostaje u Isusu i živi za Njega. Blagovati Isusa znači biti u njemu, postati sinovi u Sinu.

U euharistiji Isus hrani našu vjeru, nadu i ljubav

U euharistiji nam se Isus – kao što je to učinio s učenicima iz Emausa – pridružuje, nama hodočasnicima u povijesti, kako bi hranio našu vjeru, nadu i ljubav; kako bi nas tješio u iskušenjima; i podržavao nas u zauzimanju za pravdu i mir. Ta solidarna prisutnost Sina Božjega je posvudašnja: u gradovima i po selima, na sjeveru i na jugu, u tradicionalno kršćanskim zemljama, kao i onima gdje se tek evangelizira. I u Euharistiji On se razdaje kao duhovna snaga kako bi nam pomogao odjelotvoriti svoju zapovijed – da ljubimo jedan drugoga kao što je On nas ljubio – izgradnjom zajednica koje prihvaćaju i otvorene su za potrebe sviju, a posebno za najugroženije, siromašne i potrebite.

„Hranjeni Kristovim Tijelom, postajemo sve konkretnije mistično Tijelo Kristovo”

Hraniti se Isusom – Euharistijom, također znači prepustiti se s povjerenjem Njemu i dopustiti mu da nas vodi. To znači prihvatiti Isusa umjesto svoga „ja”. Na ovaj način, besplatna ljubav primljena od Krista u euharistijskom zajedništvu, uz djelovanje Duha Svetoga hrani našu ljubav prema Bogu i prema našoj braći i sestrama koje svakodnevno. Hranjeni Kristovim Tijelom, postajemo sve konkretnije mistično Tijelo Kristovo. Na to nas podsjeća Apostol Pavao: „Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo, nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, mi mnogi jedno smo tijelo, jer svi smo dionici jednoga kruha„ (1 Kor 10,16-17).

Djevica Marija, koja je uvijek sjedinjena s Isusom – Kruhom života, neka nam pomogne nam ponovno otkriti ljepotu Euharistije, da ju blagujemo s vjerom, kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom i s drugima.

Izvor:  (Vatikanski radio)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh