Izdvojeno

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

CVJETNICA Znate li što danas slavimo? Danas slavimo blagdan Cvjetnice, koji je uvod u Veliki tjedan, najsvetiji tjedan za sve kršćane

Foto: Youtube (Screenshot)

 

Cvjetnica se još naziva i Nedjelja Muke Gospodnje jer uz spomen na Kristov ulazak u Jeruzalem, uvodi u Kristovu muku i vazmeno otajstvo.

Krist je dragovoljno trpio nevin za sve grešnike i za svakoga od nas te je nedužno bio ubrojen u zločince. Kao što je njegova smrt uništila sva zlodjela i svaki grijeh, tako i Kristovo uskrsnuće donosi nama vjernicima opravdanje po kojem dobivamo novi život u Kristovu Uskrsnuću. Blagdan Cvjetnice početak je te proslave, ali već se i u tom slavlju proslavlja cjelokupna Muka Gospodnja i vazmeno otajstvo.

To je i posljednji cilj korizmenog hoda: vrijeme pročišćenja kroz koje se vlastiti križ ugrađuje u križ Kristov jer se jedino na taj način…

Već u najstarija vremena vjernici u Jeruzalemu okupljali su se na nedjelju uoči blagdana Uskrsa i u procesiji prolazili put kojim je prolazio sam Isus. To je bio posebno snažan trenutak, kako nam govore zapisi toga vremena. Djeca i odrasli bi se okupljali te, noseći u rukama palmine i maslinove grančice, u tišini hodali i na kraju se okupili u bazilici Kristova Uskrsnuća gdje bi se pomolili kod Kristova križa. I u Rimu se, nakon nekoliko stoljeća, ustalio običaj blagoslova grančica i procesije kao prisjećanje Kristova ulaska u Jeruzalem. Ipak, glavna karakteristika rimske Cvjetnice je bilo uvođenje u Veliki tjedan, odnosno čitanje Kristove muke iz Evanđelja po Mateju. Na taj način bi se već nekoliko dana uoči Velikog petka vjernike na poseban način pripravilo na veliko otajstvo koje se slavi u vazmenom Trodnevlju. I današnja molitva koja se moli na početku mise na blagdan Cvjetnice podsjeća na Kristovo poniženje i sramotu križa. U molitvu se preporučuju svi kršćani, da i oni slijede Kristov uzor i poniženje kako bi zajedno s njime trpjeli i postigli slavu uskrsnuća. To je i posljednji cilj korizmenog hoda: vrijeme pročišćenja kroz koje se vlastiti križ ugrađuje u križ Kristov jer se jedino na taj način dolazi do slave uskrsnuća, odnosno do novog života kojega Bog daruje.

Autor: vlč. mr. Milan Dančuo (zupakristakraljatrnje.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh