Osobni razvoj

IZVOR ŽIVOTA

Čuvaj svoje srce iznad svega Kao što jezero neće biti čisto ako njegov izvor nije čist, tako ni tvoje misli, riječi i djela neće biti čisti ako tvoje srce nije čisto

Foto: Pixabay, Jill Wellington 

 

Bog nam govori da čuvamo svoja srca iznad svega – iznad naših života, naše vjere, naših odnosa, naših torbica, naših snova ili bilo čega drugog što nam je drago. Kao što stih na početku ovoga poglavlja kaže:

„A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život” (Izr 4, 23).

Zašto je to Bogu važno?

Odgovor je u riječi „izvire”, koja se također može protumačiti kao „izvor”. Srce je izvor života. Kad nas je Bog stvorio, učinio je naša srca središnjim dijelom našeg bića – fizički, duhovno i emocionalno.

Fizički, srce je u središtu krvožilnog sustava. Ono pumpa oksigeniranu krv po cijelom tijelu. Ako srce ima problema, cijelo je tijelo u opasnosti da izgubi svoj životni protok krvi.

Duhovno, srce je mjesto u kojem Duh Sveti prebiva kad Ga pozovemo u svoj život (vidi Ef 3, 16–17).

Emocionalno, srce poskakuje od radosti kad se oduševimo nečim ili nekim. Također boli kada doživimo razočaranje ili gubitak. Srce je srž svega što jesmo i što doživljavamo u životu, pa kad Bog kaže da ga čuvamo iznad svega, On kaže: „Zaštiti izvor svoga života – fizički, duhovni i emocionalni izvor svoga blagostanja.”

Kao što jezero neće biti čisto ako njegov izvor nije čist, tako ni tvoje misli, riječi i djela neće biti čisti ako tvoje srce nije čisto.

Nastavak ćete uskoro moći čitati u knjizi „Djevojko, možeš to pobijediti“!

www.figulus.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh