Vijesti

CRKVA U SVIJETU // U Zambiji proslavljena 125. obljetnica dolaska Katoličke Crkve

Katolička Crkva je uvelike doprinijela razvoju južnoafričke zemlje tijekom proteklih 125 godina

„Trebamo biti duboko zahvalni misionarima, muškarcima i ženama različitih redovničkih i svjetovnih zajednica, koji su, ne štedeći se, posvetili svoj život zadaći prenošenja baklje kršćanske vjere“, istaknuo je nadbiskup Telesphore-George Mpundu, predsjednik Zambijske konferencije katoličkih biskupa, u prigodi proslave 125. obljetnice dolaska Crkve u Zambiju.

„Mi, blaženi baštinici te predivne pustolovine, u ovoj svečanoj prigodi radošću plaćamo svoj dug zahvalnosti Bogu“, rekao je nadbiskup zahvaljujući i lokalnim vjernicima koji su pomogli prvim misionarima širiti vjeru, kao i prevoditeljima, katehistima i nastavnicima koje su obrazovali.

Prinos Katoličke Crkve razvoju zemlje u 125 godina

„I država je izrazila priznanje prinosu koji je Katolička Crkva dala razvoju zemlje u tih 125 godina. Katolička Crkva je stalno bila snažan i pouzdan partner vlasti, i to ne samo u pružanju društvenih usluga, nego i u potpori cjelovitoga razvoja“, napomenuo je dopredsjednik Zambije, Inonge Wimna, posebno ističući zauzimanje Crkve u brisanju vanjskoga duga te zemlje. Dopredsjednik je, osim toga, kako izvještava agencija Fides, zahvalio katoličkim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama koje su upotpunile one državne, te posebno za skrb i pozornost kojima Crkva pomaže osobama koje trpe i onima najsiromašnijima, ne isključujući nikoga.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh