Vijesti

CRKVA U SVIJETU // Biskupi u Indiji pozivaju na sudjelovanje na „Crnom danu” – znate li što je to?

Foto: Pixabay

 

U Indiji su ustavna prava kršćanskih i muslimanskih „dalita” zanijekana već 67 godina i to zbog vjere

Protestni skupovi, post, peticije i molitvena bdijenja – i ove godine obilježit će 10. kolovoza u cijeloj Indiji takozvani „Black Day”, „Crni dan” – dan žalosti povodom i protiv diskriminacije kršćanskih i muslimanskih dalita (nedodirljivih, pripadnika najnižih slojeva društva u Indiji).

„Crni dan” prvi je put obilježen 2010. od strane Indijske biskupske konferencije, u suradnji s Nacionalnim vijećem Crkava i Nacionalnim vijećem dalitskih kršćana.

Na taj se dan obilježava se godišnjica Ustavne uredbe, koju je 10. kolovoza 1950., potpisao tadašnji indijski predsjednik Rajendra Prasad, a koja u 3. članku isključuje sve ne-hinduse iz privilegija pridržanima bivšim ‘nedodirljivima’. Godine 1956. u više su kaste pripušteni sikhi, 1990. i budisti, dok su kršćanski i muslimanski daliti i dalje marginalizirani.

Katolička Crkva u Indiji nositelj je borbe protiv ove diskriminacije, a biskupi ističu kako je tužba iz 2004. godine, kojom se tražilo brisanje 3. članka iz spomenute Ustavne uredbe još uvijek na čekanju pred Vrhovnim sudom. To znači da su ustavna prava kršćanskih i muslimanskih dalita zanijekana već 67 godina zbog vjere. Članovi crkvene hijerarhije mišljenja su da je 3. članak diskriminirajući i neustavan, „crna stranica napisana izvan Ustava te ubačena kroz crna vrata izvršnog naloga”.

Ured Indijske biskupske konferencije za ‘nedodirljive’ i pripadnike najnižih kasti stoji iza ove inicijative, koja želi skrenuti pozornost na 67 godina diskriminacije kršćana iz kaste „dalita”. Poziv je upućen svim kršćanima u Indiji, kojima se predlaže da se 10. kolovoza „Crni dan” u regijama, biskupijama i institucijama obilježi raznim manifestacijama, poput susreta, protesta, štrajka građu, molitvenim bdijenjima i sl.

Na taj način pokazat će se podrška i solidarnost kršćanima koji trpe zbog svojih skromnih korijena. Nadalje, kršćane se potiče da u tu svrhu koriste medije i društvene mreže, kako bi proširili glas u civilnom društvu, stoji u pozivu Indijske biskupske konferencije.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh