Osobni razvoj

KAKO POČETI CIJENITI SVOJ ŽIVOT

Brige, stres, umor… Evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći da prihvatiš svoju svakodnevicu Svakodnevica nam nameće brige, stres, umor. Žurimo na posao, kući, u trgovinu… Željeli bismo pronaći neku sitnicu koja će nam pokazati da trebamo cijeniti svoj život. Tražimo nešto što će nas ispuniti. Moramo jednostavno početi cijeniti svoj život!

Foto: Shutterstock

 

Prvo, budi zahvalan za jutro. Započni ga osmijehom. Razmišljaj pozitivo jer ćeš uvidjeti koliko je život lijep. Promatraj prirodu kada hodaš na posao, kada voziš dijete u školu. Zahvali za zraku sunca koja se probija kroz maglu, za smrznutu grančicu. Slušaj kišu kako pada i budi zahvalan na tome što čuješ!

„Čovječe, budi zahvalan. Otvori oči! Zar ne vidiš koliko toga imaš? Ne zaboravi, došao si gol na ovaj svijet, imao te tko odjenuti.“ (Kristina Kelebuh)

Drugo, nađi vremena za sebe. Stani! Poslušaj pjesmu na radiju i pojačaj ju. Uzmi knjigu i pročitaj ju. Uživaj u tišini i razbistri svoje misli. Mnoge odgovore koje tražiš od drugih, naći ćeš u sebi.

„Onaj tko ima vremena za stvari koje ne donose novac drži se da nije sasvim normalan. Ali bez takvih luđaka svijet bi propao. Tko zna razgovarati sa stablom, ne treba ići psihijatru. Samo, većina ljudi misli suprotno.“ Phil Bosmans

Treće, razlog! Jednostavno prihvati da se sve oko tebe događa s razlogom. Sve situacije, svi ljudi. Kolega koji sjedi do tebe. Dug red u pošti. Prihvati i ono što ti se ne sviđa. Prihvaćanjem stvaraš nove okolnosti u životu.

„Prihvaćanje samog sebe početak je prihvaćanja svega. Prihvaćanje stvara sredinu u kojoj raste ljubav.“ (Josipa Pavičić)

Četvrto, živi život! Ponekad je teško nositi se svim poteškoćama koje nam život nosi. Ponekad je teško ujutro i ustati iz kreveta. Ali, ustani! Duboko udahni, i prepusti sve Bogu. Njegov plan za tebe je savršen, koliko god to u nekim trenucima ne izgleda tako. Iskoristi svaki trenutak koji ti je dan. Druži se s kim želiš, razgovaraj s kim hoćeš. Budi svoj!

„Ono što činimo za života odjekuje u vječnosti.“ (Iz filma „Gladijator“)

Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh