Duhovnost

‘BOŽE MOJ, BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO?’ // Što kada nam se čini da nas je Bog napustio? Iako može djelovati tako povremeno, naša osjećanja ne ukazuju na Božju blizinu – već Njegova obećanja…

Foto: Pixabay

 

Jeste li se ikada osjetili da je Bog daleko nakon što se počinili grijeh? Ako jeste, dobrodošli u ‘klub’. Svi smo osjetili neku udaljenost od Boga. Svi smo molili molitve pitajući se čuje li ih Bog. Napušta li nas Bog zaista kada počinimo grijeh?

Stih iz Pisma koji mi dolazi na pamet kada razmišljam o Božjem prisustvu je „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? Daleko si od ridanja moga.” (Ps 22, 2 ). Ne znam kroz što je David prolazio kada je zapisao ove riječi, ali je vjerojatno bilo vrlo loše – toliko loše da je osjećao da ga je Bog ostavio.

„Naša osjećanja ne ukazuju na Božju blizinu – već Njegova obećanja”

Postoje vremena u životu kada se možemo naći u situaciji u kojoj se i David našao. Možda čak niste ni zgriješili. Jednostavno ste osjećali kao da je Bog daleko jer su nevolje bile teške ili je vaš poziv imao teret koji vam je bilo teško nositi. Ali jedna stvar je sigurna, ovi osjećaju ne dolaze jer nas je Bog ostavio. Iako može djelovati tako povremeno, naša osjećanja ne ukazuju na Božju blizinu – već Njegova obećanja.

I u Ponovljenom Zakonu (31,6) dano nam je ovo predivno obećanje: „Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predatori pred njima. Ta sâm Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti.”

Bog ostaje vjeran svojim obećanjima

Bog nikada neće napustiti i ostaviti svoj narod, a pokazao je da je to istina mnogo puta. Kada je Izrael bio nevjeran, Bog ih je tražio i davao im zavjetna obećanja da ih obnovi, čak i kada su uništili sve mnogo puta. Vidimo to i u našem životu, kako je Isus tražio zajedništvo s nama i otišao na križ tako da možemo biti privučeni bliže Bogu.

Međutim, postojat će vremena kada će Bog biti daleko, ne zato što nas je napustio, već zato što smo mi napustili Njega. Grijeh nas odvaja od Božjeg prisustva. Izaija (59, 2) nam govori: “…opačine su vaše jaz otvorile između vas i Boga vašega. Vaši su grijesi lice njegovo zastrli, i on vas više ne sluša.”

Bog nas neće nikada napustiti

Ali dobra vijest je da čak i kada se udaljimo od Boga, On nas čeka da se vratimo i čak nas poziva da mu se vratimo. Isus je rekao: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni …” (Mt 11, 28). Stoji otvoreni poziv da se vratimo Bogu jer sve vrijeme, On vas nikada nije ostavio. On je na vas čekao da mu se opet vratiti.

Bog nas nikada neće ostaviti ni napustiti jer nas previše voli. Mi napuštamo Boga i Njegovo prisustvo zbog grijeha i odvojeni smo zbog naših prijestupa. Ipak u Božjoj neograničenoj milosti, On nam je dao Kristovu žrtvu tako da se možemo još jednom očistiti od nepravednosti i vratiti se našem Gospodinu.

Autor: (Novizivot.net)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh