Razno

NAŠ BOG

Bog se nikada ne ljuti na tebe Bog je ljubav, pomirenje, opraštanje. On te ne čeka – On ti trči ususret!

Foto: Shutterstock

 

Naš je Bog drugačiji nego što mislimo. Čuli smo o Bogu koji traži pomirenje, o Bogu koji je pravedan i želi da poniženje kojem je izložen bude zadovoljeno. Ali naš Bog nije pravednost. Naš Bog jest ljubav. Nije potrebno miriti Boga s nama. Bog je sâmo pomirenje, sâmo opraštanje. On nikada nije svoj pogled odvratio od nas. Mi smo oni koji smo se okrenuli od Njega. Bog je nas cijelo vrijeme čekao. Ne, nije On samo čekao, On nam je trčao ususret s tako uvjerljivim dokazima svoje ljubavi da je bilo nemoguće to ne vidjeti.

„Kakav je to Bog koji dopušta da se događaju tolika zla?“

Nismo mi oni koji moramo umiriti Božji gnjev. Bog nije gnjevan na nas. Ljubav ne želi nikakvo zlo (usp. 1 Kor 13, 5). Naprotiv, Bog pokušava umiriti čovjekov gnjev. Ali ne može jer je čovjek još uvijek gnjevan na Boga. Možemo li pronaći u kojem je povijesnom razdoblju čovječanstvo bilo tako surovo prema Bogu kao u ovom našem vremenu? Boga se optužuje kao nikada ranije: „Kakav je to Bog koji dopušta da se događaju tolika zla?“

Najveći dio čovjekova revolta protiv Boga zapravo je usmjeren protiv karikature Boga — Boga koji samo sudi, Boga koji samo čeka prvu zgodnu priliku da nas kazni. Takvog Boga možemo se samo bojati ili Ga prezirati. Ali Bog koji visi nezaštićen na križu…

Najveći dio čovjekova revolta protiv Boga zapravo je usmjeren protiv karikature Boga — Boga koji samo sudi, Boga koji samo čeka prvu zgodnu priliku da nas kazni. Takvog Boga možemo se samo bojati ili Ga prezirati. Ali Bog koji visi nezaštićen na križu i sa svojim raširenim rukama grli cijeli svijet i pokušava sjediniti sve ljude sa sobom i jedne s drugima, takvog Boga teško je ne ljubiti.

 

Autor: Wilfrid Stinissen

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh