Svetac dana

12. VELJAČE

Blaženi Reginald Orleanski – bio je bliski suradnik svetog Dominika Za vrijeme boravka u Rimu Reginald se teško razbolio. Tada ga je posjetio sveti Dominik i pozvao ga da slijedi Kristovo siromaštvo i postane redovnik. Reginaldu se za vrijeme bolesti ukazala Marija, pokazala mu dominikanski habit i pozvala ga da ga obuče...

Blaženi Reginald Orleanski – gorljivi propovjednik i bliski suradnik svetog Dominika

Osnovni podaci

• Rođen 1180. u Orléansu (francuska)
• Preminuo 1220. u Parizu (Francuska)
• Blaženim ga je 1875. proglasio papa Pio IX.
• Pripadao redu dominikanaca

Blaženi Reginald Orleanski, francuski svećenik, redovnik dominikanac, bliski suradnik svetog Dominika, rođen je oko 1180. u Orléansu. Bio je profesor kanonskog prava na pariškom sveučilištu i dekan kaptolske crkve St-Aignan u Orléansu. U pratnji biskupa Manasséa de Seignelaya pošao je 1218. u Rim. Trebali su posjetiti papu Honorija III., a potom hodočastiti u Jeruzalem. U Rimu je Reginald upoznao kardinala Ugolina di Agnanija, koji je postao papa Grgur IX., a potom i svetog Dominika Guzmána. Evanđeosko siromaštvo, naglašeno u novoosnovanom dominikanskom redu, snažno je djelovalo na pariškog profesora prava. 

Reginaldu se za vrijeme bolesti ukazala Marija

Za vrijeme boravka u Rimu Reginald se teško razbolio. Tada ga je posjetio sveti Dominik i pozvao ga da slijedi Kristovo siromaštvo i postane redovnik. Reginaldu se za vrijeme bolesti ukazala Marija, pokazala mu dominikanski habit i pozvala ga da ga obuče. Zagovorom Blažene Djevice Marije, Reginald je čudesno ozdravio i odlučio da će stupiti u dominikanski red. U prosincu 1218. sveti Dominik poslao je Reginalda kao svoga vikara u Bolognu. Reginald je kao dominikanski prior svojim apostolskim žarom i sjajnim propovijedima na sveučilištu u Bologni privukao mnoge studente i profesore u dominikanski red. 

Sveti Dominik poslao ga je zatim 1219. kao priora u samostan svetog Jakova u Parizu. I u Parizu je Reginald već za nekoliko tjedana postigao velik uspjeh. U kratkom roku osvojio je mnoga srca i privukao mnoge duše, ali je u veljači 1220. u Parizu naglo preminuo. Vijest o njegovoj smrti silno je pogodila svetog Dominika, ali ga je utješila činjenica da je Reginald umro sa smiješkom na usnama, sretan što je prihvatio evanđeosko siromaštvo. O Reginaldovoj govorničkoj vještini Jordan Saksonac napisao je sljedeće: „Njegov je govor bio pun vatre, kao kakva buktinja, pa je znao zapaliti srca slušatelja. Malo je bilo onih tako tvrda srca koji su se mogli oduprijeti tom ognju. Izgledao je kao drugi Ilija.“ Reginald je pokopan na benediktinskom groblju u Parizu, zvanom Sainte-Marie-aux-Champs.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh