Svetac dana

3. TRAVNJA

Blaženi Piotr Edward Dańkowski – poljski svećenik koji je život završio u logoru Auschwitz Za vrijeme II. svjetskog rata i njemačke okupacije pomagao je bjeguncima i progonjenim osobama, a pod pseudonimom „Jordan“ uključio se u poljski pokret otpora zajedno s bratom Stanisławom…

Blaženi Piotr Edward Dańkowski – poljski svećenik koji je život završio u logoru Auschwitz-Birkenau

Blaženi Piotr Edward Dańkowski, poljski svećenik i mučenik, rođen je 21. lipnja 1908. u Jordanówu u seljačkoj obitelji, kao sin postolara Jana Dańkowskog i Anne Fulińske. Gimnaziju je završio u Nowom Targu, a 1926. stupio je u sjemenište Krakówske nadbiskupije. Teologiju i filozofiju studirao je na Jagiellońskom sveučilištu u Krakówu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1931. u crkvi svete Ane u Krakówu. Kao svećenik djelovao je u krakówskoj nadbiskupiji, u župama Pobiedrze, Sucha Beskidzka i Zakopane. U Zakopanima je bio i gimnazijski vjeroučitelj, te ispovjednik sestara albertinki. Svesrdno je pomagao ljudima, a naročito siromasima i nevoljnicima.

Za vrijeme II. svjetskog rata i njemačke okupacije pomagao je bjeguncima i progonjenim osobama, a pod pseudonimom „Jordan“ uključio se u poljski pokret otpora zajedno s bratom Stanisławom. Nacistički zlotvori uhitili su ga u svibnju 1941. godine. Nakon preslušavanja i mučenja u Zakopanima i Tarnówu otpremili su ga u koncentracijski logor Auschwitz (Oświęcim, malopoljsko vojvodstvo) na prisilni rad.

„Doviđenja u nebu!“

U logoru je podvrgnut mukama i poniženjima. Zajedno s njim u logoru je boravio i Władysław Puczka, upravitelj župe Biały Dunajec, koji je kasnije dao iskaz o mučenikovoj smrti. Velečasnog Piotra Dańkowskog osudili su na smrt u veljači 1942. Na Cvjetnu nedjelju Piotr je priopćio velečasnom Puczki da su mu navijestili križni put i smrt tijekom Velikog tjedna. Preminuo je s kladom na ramenima na Veliki petak, 3. travnja 1942. godine, u logoru Auschwitz-Birkenau. Od prijatelja se oprostio riječima: „Doviđenja u nebu!“ Mučenikovo tijelo spalili su u logorskom krematoriju. Blaženim ga je proglasio 13. lipnja 1999. u Varšavi papa Ivan Pavao II., kao jednog od 108 mučenika iz II. svjetskog rata. Imenom blaženog Piotra Dańkowskog nazvana je škola u njegovom rodnom Jordanówu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh