Svetac dana

19. VELJAČE

Blažena Elizabeta Picenardi – pripisuju joj se mnoga čudesa Ljubazna, ponizna i draga djevojka, živjela je pokornički, čitala Sveto pismo i molila časoslov, poput redovnica i redovnika. Naročitu pobožnost gajila je prema euharistiji i Gospi, Majci milosti...

Blažena Elizabeta Picenardi – od malih je nogu život željela posvetiti Blaženoj Djevici Mariji

Osnovni podaci

Rođena 1428. u Mantovi (Italija)
Preminula 1468. u Mantovi (Italija)
Blaženom ju je 1804. proglasio papa Pio VII.

Blažena Elizabeta Bartolomea Picenardi, poznata i kao blažena Elizabeta iz Mantove, talijanska trećoredica, rođena je 1428. u Mantovi (Lombardija), kao kći cremonskog plemića Leonarda i Paole Nuvoloni iz Mantove. Odrasla je u Mantovi, gdje je njezin otac bio u službi plemićke obitelji Gonzaga. Majka ju je podučavala u vjeronauku, a otac u latinskom jeziku. Otac ju je htio udati za nekoga mantovskog uglednika, ali Elizabeta je od malih nogu željela život posvetiti Blaženoj Djevici Mariji. Već je u dvadesetoj godinu odjenula odjeću Slugu Blažene Djevice Marije (servita) kao „mantellata“, servitska trećoredica. Poslije smrti roditelja, živjela je od 1465. kod svoje sestre Orsine, udane za Bartolomea Gornija. Uredila si je ćeliju, u kojoj je provodila život posvećen dragom Bogu.

Predosjetila je datum svoje smrti

Posljednjih godina života zalazila je u obližnju servitsku crkvu svetog Barnabe, često je primala pričest, što tada baš nije bilo uobičajeno, a posljednjih mjeseci ispovijedala se je svaki dan. Ljubazna, ponizna i draga djevojka, živjela je pokornički, čitala Sveto pismo i molila časoslov, poput redovnica i redovnika. Naročitu pobožnost gajila je prema euharistiji i Gospi, Majci milosti, pa su mnogi vjernici tražili njezine preporuke Gospi. Sama je 15. srpnja 1467. izdiktirala svoju oporuku, u kojoj je ostavila svoj časoslov i 300 dukata servitima, Slugama Blažene Djevice Marije.

Predosjetila je datum svoje smrti, a umrla je na današnji dan, 19. veljače 1468., u Mantovi. Pokopana je u obiteljskoj grobnici, u crkvi svetog Barnabe. Narod ju je odmah poslije smrti štovao kao sveticu, a uskoro i kao pravu čudotvorku. Pripisuju joj se mnoga čuda, od kojih je najpoznatije ono vezano za djevojčicu koja se utopila u jezeru i za pola sata bila izvučena na obalu živa i zdrava. U kapeli obitelji Picenardi, nedaleko od Cremone, nalaze se mnoge zahvalne pločice koje svjedoče o milostima po zagovoru blažene Elizabete. Jedna stara freska iz 1475. prikazuje Elizabetu u habitu „mantellate“, s ljiljanom i liturgijskom knjigom u ruci. Blaženom ju je službeno proglasio 1804. papa Pio VII. Naročito je štuje red Slugu Marijinih (serviti) te biskupije Mantova i Cremona.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh