Osobni razvoj

USREĆITI BOGA

Biti kršćanin uopće ne znači biti stalno na usluzi drugima ...tada Sotona može u svakom trenutku napraviti s nama što mu se prohtije. Ako tko želi biti nesretan, neka živi u uvjerenju da mora uvijek druge činiti sretnima

AUGUSTYN PELANOWSKI Nauči reći „ne“ kao sveci

Foto: franz12, Shutterstock

 

Sveci kušnjama nisu govorili da, slično kao što i svim ljudima nisu govorili da, a posebno ne onima koji su ih htjeli iskoristiti. Jesmo li opazili činjenicu da ljudi koji nisu u stanju snagom Kristove milosti reći kušnjama ne također nisu u stanju odbiti bilo koga u bilo čemu i muči ih strah od nezadovoljavanja drugih?

Ne govori o sebi loše stvari, jer je to samo sakriveno prosjačenje komplimenata. Budi drzak i želi da živiš u radosti, iako te okružuje tuga, baš kao što je to rekao Isus

Budi drzak i želi da živiš u radosti

Biti kršćanin uopće ne znači biti stalno na usluzi drugima, jer tada Sotona može u svakom trenutku napraviti s nama što mu se prohtije. Ako tko želi biti nesretan, neka živi u uvjerenju da mora uvijek druge činiti sretnima. Moramo samo činiti Boga sretnim. Nemoj govoriti da moraš uvijek biti „u trendu“, uvijek savršen, uvijek aktivan, da uvijek moraš zadovoljavati druge. Ne govori o sebi loše stvari, jer je to samo sakriveno prosjačenje komplimenata. Budi drzak i želi da živiš u radosti, iako te okružuje tuga, baš kao što je to rekao Isus. U Evanđelju po Luki Isus daje iznenađujuće pravilo branjenja od valova optužaba, progona, tuge, odbacivanja, mržnje, uvreda i kleveta. Treba također u tome razumjeti i unutrašnje, demonske kušnje, a ne samo vanjske patnje koje dolaze od ljudi. Polazeći od izvornog teksta, on zvuči ovako: „Radujte se tog dana i skačite (plešite), jer je velika vaša nagrada na nebu, slično su pak i prorocima činili očevi njihovi.“ (Usp. Lk 6, 23.)

Ne govori lijepe riječi onima koji te hvale i dodvoravaju ti se da bi im se poslije odužio. Ne govori roditeljima da si sretan i da ih voliš samo da ih na taj način zadovoljiš i da ne budu tužni, ako je to laž…

Samo su lažni proroci hvaljeni i slavljeni

Očevi, to znači roditelji. Najbliži su uistinu u stanju biti najzahtjevniji neprijatelji koji nas proklinju, ali umjesto da se trujemo tim proklinjanjem, možemo otići na ples ili upaliti glazbu u sobi i skakati, jer ako nas i naši najbliži proklinju, onda je očito da nismo lažni proroci. Samo su lažni proroci hvaljeni i slavljeni (usp. Lk 6, 26).

Ne govori lijepe riječi prevarantima i manipulatorima, jer samo kad im govoriš ne postaješ otporan na demone. Ne vjeruj reklamama niti osjetilnim predodžbama. Ne javljaj se na svaki poziv i ne prihvaćaj svako nadahnuće za nadahnuće Duha Svetoga. Nemoj davati milostinju lažnim prosjacima i ne budi samilostan prema demoniziranim ljudima koji se žele uvući u tvoj život da bi te odvukli na zao put. Ne razgovaraj s onima koji ti kradu vrijeme za molitvu. Ne govori lijepe riječi onima koji te hvale i dodvoravaju ti se da bi im se poslije odužio. Ne govori roditeljima da si sretan i da ih voliš samo da ih na taj način zadovoljiš i da ne budu tužni, ako je to laž. Sposobnost govorenja ne u običnim situacijama nakon nekog vremena postaje uspješna vježba za borbu s unutrašnjim kušnjama, s demonskim kušnjama.

 

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

 

 

 

Iz knjige ‘Usrećiti Boga’ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh