Razno

POST-POROĐAJNA DEPRESIJA

Bila je divna majka, a onda se ubila. Nije bilo crvenih zastavica, nije bilo znakova upozorenja Poslijeporođajna depresija ozbiljna je bolest – oko 15% žena pati od nje – i postoji od pamtivijeka. Iako depresija nije vidljiva rana izvana, ona je vrlo stvarna. Zbog toga je jako važno da svi budemo svjesni priče ove žene

Bila je divna majka, a onda se ubila. Nije bilo crvenih zastavica, nije bilo znakova upozorenja

Foto: Screenshot

 

Za one koji su poznavali Allison Goldstein, znaju da je bez sumnje imala divan život. Bila je upravo rodila prvu kćer, Ainslee te je imala divan brak koji je jačao unatoč tome što joj je suprug radio u vojsci pa je morao dosta putovati. No, Allison je patila u tišini – polagano se iznutra uništavala lažima i jadom post-porođajne depresije. To je tihi ubojica koji je naveo Allison da napiše oproštajnu poruku od nekoliko stranica prije nego je svoju četveromjesećnu kćer odvela u jaslice te se odvezla do napuštene ceste gdje si je oduzela život.

U svom e-mailu, Allison se ispričala svojim voljenima riječima: „Žao mi je što nisam znala kako opisati ovu bol i potražiti pomoć.“

Nije bilo znakova upozorenja

Nije bilo znakova upozorenja, nije bilo neobičnog ponašanja ili „depresivnih“ raspoloženja. Nije bilo načina da bilo tko zna protiv čega se Allison borila. Zbog toga je jako važno da svi budemo svjesni njezine priče. Allisonin otac je naglasio: „Ako se ovo može dogoditi Allison, može se dogoditi svakome.“

„Bila je jako smiješna te je imala tu posebnu sposobnost da se svi oko nje osjećaju dobrodošlo, voljeno i uključeno“, rekla je za Allison njezina najbolja prijateljica Julie Waterfiels.

Julie kaže da joj je bila više od prijateljice; ona je bila uzor, osoba od povjerenja i „predivna zraka sunca“. Njihovo prijateljstvo joj je značilo sve na svijetu, prenosi  Novi život s portala Faithit.

„Željela sam biti baš kao ona. Bila je divna, zdrava, pametna, vjerna, smiješna, puna podrške i uvijek tako draga. Svaki put kada bi me pozdravila, a ja sam imala stomak do zuba, rekla bi mi da izgledam predivno. Naravno da ja to nisam mislila kada bih se pogledala u ogledalo, ali sam se zbog nje tako dobro osjećala. Alison je bila divna prijateljica. Odlično se nosila s trudnoćom i majčinstvom… barem se tako činilo izvana.“

Nije putovanje svake majke sunčano i sretno

Julie želi da svi drugi čuju Allisoninu priču i da znaju da nisu sami i da ne moraju patiti. Majčinstvo je za svakoga drugačije. No, znati kako navigirati kroz teške razgovore može spasiti život divne majke koja je iznutra u ratu sa svojim mislima i umom.

„Nije putovanje svake majke sunčano i sretno. Ponekad je tamno, usamljeno, strašno, jadno i nesigurno. A krivnja! Krivnja koju si sami namećemo i koje društvo nameće je neopisiva. Ako naše majčinsko putovanje nije sve sama srca i leptirići onda se osjećamo posramljeno i odbačeno. Postoji duga na kraju oluje post-porođajne depresije koja divlja u umovima nekih majki. Pomoć vas čeka u mnogim oblicima: prijatelji, supruzi, savjetnici, grupe podrške i lijekovi – samo ju treba potražiti“.

Progovori – bez srama

Prema statistici, samoubojstvo je vodeći uzrok smrti novopečenih majki unutar prve godine nakon poroda. Ta je statistika jako uznemirujuća, ali imamo moć promijeniti ju.

To može biti jednostavno kao pitanje usmjereno na novu majku da vidite je li dobro i kako se nosi sa svim tim promjenama.

No, nemojte tu stati.

Kao i kod drugih mentalnih bolesti, postoji stigma i kada je riječ o post-porođajnoj depresiji. Jedna od najboljih stvari koje možete napraviti jest ukloniti tu stigmu i pričati o toj bolesti bez ikakvog srama.

Postoji mnogo predivnih stvari za majke koje se nađu u smrtnom zagrljaju te bolesti. Julie želi da što više ljudi čuje za Allisoninu priču u nadi da će ohrabriti nove majke da potraže pomoć.

Za sve majke ili one koji znaju majku koja se bori protiv post-porođajne depresije – molimo vas, potražite pomoć.

Za majke koje se upravo bore sa post-porođajnom depresijom: niste same, a ovaj je svijet definitivno puno bolje mjesto s vama u njemu!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh