Duhovnost

JOSIP LONČAR

AUDIO Meditacija za otpuštanje krivnje Mnogi cijeli život nose osjećaj krivnje kojem ne mogu pronaći uzrok, niti ga se mogu riješiti. Taj osjećaj krivnje uvelike utječe na kvalitetu njihova života, ali i života njihovih bližnjih.

Kakav je zaista naš Bog? Pročitajte što kaže sv. Terezija od Djeteta Isusa…

Kako nastaje osjećaj krivnje

Nerijetko se događa da mala djeca nisu sposobna ili jednostavno ne žele osuditi roditelje, stariju braću ili druge osobe koje ljube, pa za njihova, prema njima, neugodna ponašanja optužuju sami sebe. Tako su mnogi sebe optužili zbog svađe roditelja, zbog razvoda roditelja, zbog odsutnosti roditelja, zbog bolesti roditelja… No i kao odrasli skloni smo, primjerice, optužiti sebe zbog nesreće djeteta.

Krivnja dolazi i zbog grijeha koje smo učinili.

Ponekad je jako teško prihvatiti da nam je zaista po sakramentu ispovijedi oprošteno, iako smo se pokajali, priznali, zatražili i primili oproštenje, tj. odrješenje. Čak i kad nadoknadimo štetu moleći za one koje smo svojim grijesima ranili.

Svu tu krivnju potisnuli smo negdje u svojoj nutrini, no ti, tako uznemirujući, osjećaji uvijek iznova isplivavaju na površinu i kradu nam mir i radost, a pogotovo kad se nađemo u životnim situacijama sličnim onima zbog kojih nosimo krivnju.

Zašto meditacija

Meditacija je molitva svijesti i istovremeno podsvijesti. Razum i srce ne primaju na isti način riječi. Da bi riječi doprle do srca i tamo se samo malo zadržale, potrebno je minimalno desetak sekundi. Sve što je brže od toga ne stigne se spustiti od razuma do srca i ne stigne ga ni dotaknuti, a kamoli iscijeliti. Zato više vrijedi jednom preslušati ovu molitvu, koja je zbog tih desetak sekundi iza molitvenih fraza ‘razvučena’ na dvadesetak minuta, nego da smo je stotinu puta preslušali normalnom brzinom kojom inače molimo.

Važno je usredotočiti se na riječi koje slušamo i važno ih je prihvaćati. Mi ne znamo što se je stvarno dogodilo u našoj nutrini i zato ni ne trebamo znati što će se za vrijeme molitve događati. Dovoljno je znati da se nalazimo u Božjoj prisutnosti i da milost Božja poput infuzije teče u našu nutrinu, i polako, ali sigurno liječi rane koje smo zadobili i oslobađa nas osjećaja krivnje.

Koliko ćemo dugo morati slušati meditaciju ovisi o tome koliko se i kakve krivnje nakupilo u našoj nutrini.  Najbolje je meditaciju slušati kad smo odmorni i sami, tako da nas ništa ne prekida.

Na početku će nam razmaci između molitvenih zaziva izgledati predugi, no s vremenom će nam biti prekratki tako da ćemo na pojedinim zazivima sami morati raditi pauze.

Ako ustrajemo, vrlo brzo ćemo osjetiti promjenu.

Josip Lončar, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh