Vijesti

APOSTOLSKO PISMO PAPE FRANJE // Uveden novi kriterij u postupku beatifikacije i kanonizacije – „polaganje života”

Uveden novi kriterij u postupku beatifikacije i kanonizacije – „polaganje života”

Foto: Shutterstock

 

Herojsko polaganje vlastitog života, utemeljeno u ljubavi, izriče istinsko, puno i primjerno nasljedovanje Krista…

U utorak, 11. srpnja, objavljeno je apostolsko pismo pape Franje u obliku motuproprija, pod nazivom Maiorem hac dilectionem (Veće ljubavi od ove). Dokument je naslovljen citatom iz Evanđelja kojim i započinje: „Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti svoj život za svoje prijatelje” (Iv 15,13). Ovim se motupropriom uvodi novi kriterij u postupku beatifikacije i kanonizacije, a to je „polaganje života”, latinski „vitae oblatio”.

Herojsko polaganje vlastitog života, utemeljeno u ljubavi, izriče istinsko, puno i primjerno nasljedovanje Krista, te je stoga dostojno divljenja zajednice vjernika – divljenja kakvo se gaji prema mučenicima ili onima koji su herojski živjeli kršćanske kreposti, navodi se u Motu- propriu.

Mučeništvo, herojsko življenje kreposti i polaganje života – kriteriji za beatifikaciju i kanonizaciju

Dijecezanski postupak i odgovarajuća pozicija, i dalje su uređene apostolskom konstitucijom Divinus perfectionis Magister iz 1983., i odgovarajućim normama, u koje je uz mučeništvo i herojsko življenje kreposti uveden i novi kriterij  – polaganje života, latinski „vitae oblatio”.

U postupku se mora dokazati i poveznica između polaganja života i prerane smrti; potrebno je dokazati i kako je Sluga Božji barem na redovnoj razini živio kršćanske kreposti prije samog polaganja života, sve do smrti. Sluga Božji mora biti na glasu svetosti, što mora biti popraćeno i znakovima, barem nakon smrti; i konačno, za beatifikaciju je potrebno i čudo po njegovu zagovoru, nakon smrti Sluge Božjega.

„Kriterij ‘polaganja života’ mogao bi se primijeniti na neke slučajeve voljnog prihvaćanja smrti zbog pomoći oboljelima”

Biskup Enrico dal Covolo, rektor Lateranskog sveučilišta, pojasnio je kako se ovime uvodi veća jasnoća u sam postupak beatifikacije, jer znalo se dogoditi da određeni procesi započnu kao beatifikacija zbog mučeništva, no budu dovršeni temeljem herojskog življenja kreposti, ili obrnuto. Primjerice sv. Maksimilijan Kolbe je beatificiran zbog herojskog življenja kreposti, a kanoniziran kao mučenik.

Ovaj će novi ‘treći put’ pomoći da se osvijetle mnogi slučajevi, jer neće biti potrebno dokazivati profil progonitelja, mržnju prema vjeri, ili prolijevanje krvi, kako je bio slučaj kod mučeništva. Kriterij „polaganja života” mogao bi se primijeniti na neke slučajeve voljnog prihvaćanja smrti zbog pomoći oboljelima, primjerice, od kuge, gdje se vlastiti život ugrožava zbog dobrobiti drugoga – zaključio je biskup dal Covolo.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh