Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Anđele moj Koliko smo svjesni da su anđeli naši stalni pratitelji? Zašto je itekako korisno „gledati“ anđele?

Anđele moj

Foto: Shutterstock

 

Gdje su anđeli?

Anđeli su službujući duhovi koji se šalju onima koji trebaju baštiniti spasenje, onima koji žele biti spašeni i onima za čije spasenje molimo, za koje želimo da se spase.

Toliko sam bio uvjeren u njihovu stvarnu prisutnost da sam siguran kako sam od sinoć itekako popravio „kvalitetu“ svojeg života

Sinoć sam, nakon jednog duhovnog razgovora, molio za svoju obitelj i potaknut onime o čemu smo razgovarali, postao potpuno svjestan onoga što sam odavno znao, ali čemu nisam obraćao dovoljno pažnje: sa mnom i sa svakim članom moje obitelji je Božji anđeo. Toliko sam bio uvjeren u njihovu stvarnu prisutnost da sam siguran kako sam od sinoć itekako popravio „kvalitetu“ svojeg života. Baš je bilo lijepo zaspati sa spoznajom da spavam u kući u kojoj borave četiri anđela (četvoro nas je bilo doma).

Jutros sam prije Mise, između ostalog, prolazio svoju molitvenu listu svjestan da sve te osobe koje u molitvi zastupam pred Bogom, imaju svojeg anđela.

Poslije sam bio na Svetoj Misi i lijepo sam mogao zamisliti kako uz svakog od nas (uključujući i svećenika) stoji njegov anđeo. Bio sam itekako svjestan da sam se nalazio u vrlo svetom društvu i sudjelovao u vrlo svetom događaju.

Što nam je više stalo do osoba za koje molimo, to je naša molitva jača, to više snage dajemo anđelima koji čuvaju one za koje molimo

O čemu ovisi anđelova snaga?

Prvenstveno o našim molitvama i žrtvama. Što nam je više stalo do osoba za koje molimo, to je naša molitva jača, to više snage dajemo anđelima koji čuvaju one za koje molimo. Također je važna i naša zahvalnost. Što ćemo biti Bogu zahvalniji za njegov dar, za anđele koje nam šalje, to će nam On davati sve moćnije i moćnije anđele.

Žalosno je to što se prerijetko sjetimo toga dara, što anđelima dajemo premalo pažnje. Kad smo bili djeca, gotovo svi smo molili molitvu Anđele čuvaru mili, no nekako su se mnogi od nas s vremenom prestali moliti svojem anđelu, prestali su mu se obraćati. Ne zaboravimo da molitva nikad nije recitacija ili čarobna formula, već riječ upućena onome kome se molimo. Molitva je osobna komunikacija, osobni odnos i zato se ne trebamo bojati „komunicirati“ s njima.

Tako bismo, primjerice, anđelima svoje djece ili osoba s kojima živimo, ali i anđelima svih drugih osoba do kojih nam je stalo, mogli u srcu iskreno izgovarati molbu poput ove…

Kako komunicirati s anđelima?

Kao što sam već rekao – molitvom. Bilo bi dobro da nam ta molitva postane navikom. Tako bismo, primjerice, anđelima svoje djece ili osoba s kojima živimo, ali i anđelima svih drugih osoba do kojih nam je stalo, mogli u srcu iskreno izgovarati molbu poput ove: „Anđele, čuvaj mu/joj tijelo i dušu, i pomozi mu/joj da čini dobro. Hvala ti. Budi od Boga blagoslovljen!“ Možemo i sami pronaći za sebe najbolju molitvu, a možemo je i mijenjati po potrebi.

Ne moramo se mučiti zamišljati anđele, dovoljno je da ih se što češće sjetimo, da postanemo svjesni njihove prisutnosti, da im se obratimo i s vremenom ćemo imati sve više Božjeg mira, kušat ćemo sve više i više Božje ljubeće prisutnosti i zaštite.

Molitva anđelu čuvaru

Dođi anđele, čuvaru moj. Čuvaj me!

Brani me od đavla i od ljudi.

Čuvaj moje oči da ne vide ono što ne trebaju vidjeti,

čuvaj moje uši da ne čuju ono što ne trebaju čuti,

čuvaj moj razum i moje srce da ne mislim o onome o čemu ne trebam razmišljati,

čuvaj moja usta da ne govore riječi koje ne trebam govoriti.

Čuvaj me od ponosa, oholosti, zavisti, lijenosti, bludnosti, srditosti i svake grešne neumjerenosti.

Čuvaj moje zdravlje i sve ono što mi pripada po Božjem milosrđu.

Potiči me da što češće susrećem Boga u molitvi, u sakramentima, u Riječi Božjoj, a posebno u Euharistiji.

Potiči me na iskrenu zahvalnost prema Bogu i svima onima koji mi čine dobro.

Bez prestanka me potiči na ljubav i poštovanje prema bližnjima.

Potiči me da svoj posao i svoje dužnosti vršim odgovorno, mudro i s ljubavlju.

Potiči u meni neprestanu želju za promjenom u bolju osobu.

Potiči me da svojim primjerom i riječju u pravo vrijeme i na pravi način svjedočim svoju vjeru u Krista spasitelja i otkupitelja.

Čuvaj me od nemira i straha.

Bog te je poslao k meni da mi pomogneš baštiniti nebo. Potiči me da neprestano surađujem s Duhom Svetim i da se uzdam u pomoć svetih, posebno Blažene Djevice Marije.

Anđele, čuvaru moj, dovedi me sigurno u Kraljevstvo nebesko, u novo nebo i novu zemlju, gdje vlada mir, pravednost i ljubav.

I oprosti mi što se do sada nisam toliko pouzdavao/la u tvoju pomoć i što sam ti svojom nevjerom onemogućio/la da mi služiš onako kako želite ti i Isus, koji mi te poslao.

Amen.

Božji su anđeli uvijek spremni pomoći baštinicima spasenja. Moćnim opisima svojih doživljaja s anđelima i nadahnutim učenjem o anđeoskoj prisutnosti, autori Charity Virkler Kayembe i Joe Brock otkrivaju nam da susreti s anđelima nisu rezervirani samo za nekolicinu miljenika, već su dostupni svakome!

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti i u našem web-shopu ovdje.

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh