Razno

NEMA VIŠE VREMENA

Ako ovo činiš, ne trebaš se bojati kraja svijeta „Bog potresa svijet, kao tragač koji trese sito tražeći zlato, koje dobiva iz potoka vremena. Trese sito povijesti, da bi otpalo blato i pojavilo se zlato. Trese da bi otpali oni koji nisu pravo zlato, nego mulj, moralno dno, kal u njegovim očima. Trese da bi ostali oslobođeni oni koji su mrvice čistoga zlata“, piše pater Pelanowski. Što trebamo činiti, tj. kako živjeti da se ne bismo bojali smaka svijeta?!

Foto: Unspalsh

 

Doista, sile će se nebeske poljuljati. Luka 21,27

Nije riječ samo o zemaljskim silama, već i o nebeskim.

To je zasigurno zabrinjavajuće upozorenje za svijet u kojem živimo i koji neprestano potresaju dramatične vijesti. To više nije bračni preljub ili zlostavljanje, nasilje ili trgovanje ljudima. (Procjenjuje se da oko jedan posto ljudske populacije – oko 73 milijuna – trpi na neki način uslijed procesa trgovanja ljudima. 70 posto tih osoba žene su i maloljetnici mlađi od 16 godina.) Potresan znak je i ogromna te stalno rastuća pohlepa, koja pokreće ratove, rastuće zaduženje, prirodne kataklizme: poplave, uragani, cunamiji, potresi, ali i stalno rastuća glad milijuna, pošast sve novijih ovisnosti. Sve je više ljudi izbezumljeno i živi bez osjećaja smisla i cilja. Sve više ih je depresivno, raste broj samoubojstava, imamo imigraciju koja podsjeća na invaziju. O čemu se zapravo radi? O tebi, o tvojoj vjeri u Isusa, koja je potresena sumnjama i strepnjom nad budućnosti.

Život na rubu gladi i bankrot zaduženih država, briga o poslu i životu, strah od ljubavi i strah od samih sebe, naposljetku strah od Boga… Zašto? Biblija to objašnjava…

Zašto ti potresi po svijetu, počevši od prirodnih kataklizma do potresa zbog bomba bačenih na tlo, potresna relacija egzekucija i ubojstva, vijesti o imigracijskim valovima i o cunamijima koji poplavljuju obalu, potresne afere u politici i Crkvi i drame koje pogađaju tvoj život, valovi razvoda, potresna odbacivanja, depresija i financijski pritisak, život na rubu gladi i bankrot zaduženih država, briga o poslu i životu, strah od ljubavi i strah od samih sebe, naposljetku strah od Boga? Zašto, još jednom pitam, ti potresi? Biblija to objašnjava:

 

Njegov glas potrese onda zemlju, a sada obeća govoreći: „Još jednom ću potresti ne samo zemlju, nego i nebo.“ A izraz još jednom označava uklanjanje onoga što je uništivo, onoga što je stvoreno, da bi ostalo ono što se ne može uzdrmati. Zato što primamo kraljevstvo nepokolebljivo, dajmo hvalu i njome služimo ugodno Bogu s poštovanjem i sa strahom! Jer je „Bog naš oganj, koji spaljuje“.

Bog potresa svijet, kao tragač koji trese sito tražeći zlato, koje dobiva iz potoka vremena

Ali treba li se bojati Boga? Boje se samo oni koji ne treniraju istinu – a vi trenirate, jer govorite istinu na ispovijedi. Bog potresa svijet, kao tragač koji trese sito tražeći zlato, koje dobiva iz potoka vremena. Trese sito povijesti, da bi otpalo blato i pojavilo se zlato. Trese da bi otpali oni koji nisu pravo zlato, nego mulj, moralno dno, kal u njegovim očima. Trese da bi ostali oslobođeni oni koji su mrvice čistoga zlata.

Tko se ne boji istine o sebi, zaslužuje Božju ljubav te ju i prima

Govorimo o najčišćem obliku zlata, o „čistom zlatu“. Čistoća i zlato su povezani. Tko je čist? Upoznao sam odlične „zlatne mrvice“ kad sam pogledao kroz sito ispovijedi, kroz rešetke ispovjedaonice, koje me podsjećaju na sito tragača zlata. Kada ondje sjedim, slušam istinske vjeroispovijesti, upoznajem odlične duše, koje se ne boje govoriti istinu. A tko se ne boji istine o sebi, zaslužuje Božju ljubav te ju i prima. Ljubav samo istini nudi gostoprimstvo. Ondje gdje postoji ljubav, nema straha. Svaka ispovijed je vježba za posljednji sud. Ako ju uzmem u obzir i prihvatim istinu o sebi – čak i onu potresnu – ne moram se bojati ukazanja Isusova, koje će uskoro doći i dovesti do potresa – zdrmati cijeli svijet.

Za nas kršćane kraj svijeta nije samo potpuno uništenje, već početak nepromjenljivog svijeta

Suvremeno znanje nema problema s vjerovanjem da će kraj svijeta biti u plamenu, jer na svijetu postoji takav nuklearni potencijal koji može dignuti u zrak ne samo ovaj planet, već bi se to moglo napraviti i s nekoliko drugih. Do kraja svijeta može doći zbog eksplozije atomskih sila.

Za nas kršćane kraj svijeta nije samo potpuno uništenje, već početak nepromjenljivog svijeta, u kojem svatko mora platiti za počinjena djela – što zasijemo u ovom životu, to ćemo žeti u novome.

Iz knjige „Nema više vremena” autora o. Augustyna Pelanowskog, OSPPE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh