Roditelji i djeca

NAJVAŽNIJA STVAR

Što je najvažnije što trebamo ostaviti svojoj djeci Voditi i poučavati svoju djecu Isusu Kristu. To nije samo naša obveza, to je naša povlastica. Težak je to zadatak, slažem se. Ali što je drugo važno poput toga?

Što je najvažnije što trebamo ostaviti svojoj djeci

Foto: Shutterstock

Što je jedino bitno?

Ne znam što će Bog sve učiniti u vašem srcu ako odlučite slijediti me u ovom izazovu, ako odlučite uzeti stanku i razmisliti je li vaš život usmjeren prema cilju koji želite postići. Neki od zaključaka koje donesete, kad vas Bog sigurno vodi prema planovima koje je odredio i postavio za vas, to će postati jedinstven put za vas kao što je vaš DNK.

Negdje u o tom spoznanju, ako ste roditelj ili možda djed ili drugi rođak s odgovornošću odgajanja djece, prepoznat ćete mandat da vodite i poučavate svoju djecu Isusu Kristu. To nije samo vaša obveza, to je vaša povlastica. Težak je to zadatak, slažem se. Ali što je drugo važno poput toga?

Ako ne znaš što želiš za svoju obitelj, naći će se netko tko zna. Hollywood, naprimjer…

Sjećam se kako je u mojim početcima, kad sam stvarno počeo na radoznao, gladan način provoditi Božji plan za svoj život, Bog preuzeo ono što sam odavno bio naviknut činiti – zapisivati svoje vizije, planove, poslovne procjene – i okretao kaleidoskop sve dok puno sjajnije boje nisu obasjale moj dom i moju djecu. Onda sam si počeo postavljati pitanja i tražiti na njih odgovore: „Kakvu viziju imaš za svoju obitelj? Što želiš da bude tvoje nasljedstvo? Ako ne učiniš ništa drugo i sutra umreš, koja je jedina stvar za koju pouzdano želiš da si ju postigao?”

Zadnje je pitanje posebno zahtjevno, jer se mnogi kandidati guraju na prvo mjesto. Bez obzira na to u kojem ste životnom dobu, mnoge dobre stvari htjele bi se izboriti za taj položaj, dopustili mi njima da se proguraju na nj ili ne. Ali ako na to mjesto može doći samo jedna bitna stvar, koja bi ona bila? Kad bi vam Bog danas pokazao u bljesku vaš dom ili radno mjesto i pitao: „Što je najvažnija stvar koju želiš da učinim za tebe da bi ti mogao učiniti jedinu stvar koju želiš učiniti u svojem životu?”, što bi to bilo? Na to pitanje moramo odgovoriti. Moramo na njega biti spremni. Prioriteti koje postavimo na temelju odgovora na to pitanje dovest će nas do ispunjenja te želje i ostvarit će tu potrebu. Ti će prioriteti pokazati za što kuca naše srce – ne ono što mislimo da jesmo, već ono što zbilja jesmo. A jednom kad otkrijemo kakva osoba želimo biti, Bog će već po našim postavljenim prioritetima ostvariti da postanemo ta osoba. Svima nam se sviđa kako to zvuči. (Muževi, i vašim ženama će se to svidjeti.)

Vjerujem da ste za to spremni. Spremni uhvatiti tog bika za rogove. Postaje vam jasno, kao što je bivalo i meni, da ako ne znate što želite za sebe, za svoju obitelj i za svoju djecu, naći će se netko tko zna. Hollywood, naprimjer, zna što želi za vašu djecu. Oglašivači na internetu i maloprodajni trgovci znaju što žele za vašu djecu. Školski sustav zna što želi za vašu djecu; možda čak i školski prijatelji i prijatelji iz susjedstva vaše djece također znaju što žele. A što je s vama? Znadete li vi što želite za svoju djecu?

Onu jedinu stvar?

Kako svoju djecu dovesti do toga da žive život kakav ni sami nisu mogli očekivati ni poželjeti

Evo što ja želim. Što sam shvatio na temelju životnog plana koji mi je Bog dopustio da prepoznam i razvijem. Moja jedina stvar jest „da moja djeca upoznaju Isusa Krista”. I to je to. Poznavati ga isto je što i voljeti ga. A voljeti ga znači vjerovati mu. A ako mu vjeruju, to će ih dovesti do toga da žive život kakav ni sami nisu mogli očekivati ni poželjeti.

Ako ne učinite ništa drugo doli dijeljenja evanđelja s njima (objasnit ćemo kasnije što to znači), to već možemo nazvati dobrim. To će biti dostatno. Cijelo vrijeme govorim svojoj djeci: „Na kraju, ako ne bih učinio ništa drugo doli dijeljena evanđelja s vama, ispunio bih svoju zadaću. To je sve po čemu bih htio da me pamtite.”

Zato se i držim svojega životnog plana. Zato pokušavam živjeti svoju vjeru, ostajući stalno pod zaštitom i skrbi Duha Svetoga. Tako često sam u tome zakazao i znam da ću i dalje nastaviti zakazivati, ali – i pritom sam smrtno ozbiljan – pribijam samog sebe na križ svaki dan iznova. Jednostavno, moram. Križ je sve što imam. Ništa sam i nitko bez Božje milosti i opraštanja. Isus je umro da mi da tu milost i uskrsnuo je iz groba da mi da nadu. Stoga se svaki dan vraćam na križ kajući se, jer želim da moja djeca vide evanđelje, da vide Isusa, a ne mene – da prepoznaju da je Božja milost uvijek iznova potrebna i da je uvijek dostatna. Želim da vide kako se evanđelje dijeli i živi. Želim da vide svojeg oca predana, žrtvovana, ponizna i oslonjena (na Isusa). Želim da upoznaju Isusa i što on može učiniti.

To je moj plan. I ja ga se držim. (…)

Nije dovoljno željeti – trebamo izraditi plan!

Dr. Gail Matthews, profesorica psihologije na Dominikanskom sveučilištu u San Rafaelu, Kalifornija, provela je istraživanje (…), koje je pokazalo da ljudi koji ne samo da misle o svojim ciljevima, nego ih i (1) zapišu, (2) pretvaraju ih u akcijske točke i potom (3) se smatraju odgovornim za postignuće rezultata, imaju gotovo dva puta veće izglede da ih postignu, s razlikom od 76% naprama 43%.

To je moćno. (…)

Ulomak iz knjige „Vjeruju li vaša djeca?” autora Terencea Chatmona. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi „Vjeruju li vaša djeca?” 

Knjiga je ponajprije namijenjena očevima obitelji, no ponekad je potrebno da neki drugi član malo pogurne, ohrabri „glavu obitelji”…

Svatko od nas roditelja itekako bi htio da njegova djeca ozbiljno shvate vjeru te izrastu u dobre vjernike i dobre ljude…

I svatko od nas zna da bi o vjeri trebalo razgovarati unutar obitelji.

No kako to učiniti?

Ova knjiga donosi dugogodišnje iskustvo prezbiterijanske obitelji koje slijede stotine tisuća obitelji svih kršćanskih denominacija širom svijeta! Svakako ju se isplati pročitati jer ako usvojimo i samo mali njezin dio, to će zasigurno bitno utjecati na daljnji život naše djece, pogotovo na njihovu vječnost!

 

put do istine knjiga

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh