Duhovnost

POSLJEDNJE DUHOVNE VJEŽBE

Ako izbjegavamo pogled u svoju unutrašnjost ne možemo se zbližiti s Bogom Bog nas najbolje poznaje i njemu trebamo najviše vjerovati i kad nas, primjerice kroz svoju Riječ opominje, popravlja ali i hrabri, tješi i pohvaljuje...

Augustyn Pelanowski: Jedan od naših najozbiljnijih problema je da se tako brzo zamaramo onime što drugi govore o nama

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock

 

Spoznaj samog sebe

Kraj Apolonova hrama u Delfima prolazilo se je kroz pronaos s natpisom: „Gnothi seauton“ – to jest: „Spoznaj samog sebe“. To je označavalo pohvalu za one koji su imali hrabrosti spoznati svoju unutrašnjost, ali bilo je također upozorenje da se ne konzultiramo s mišljenjima drugih, nego da se odvažimo na vlastitu procjenu svojeg života. To je jedan od naših najozbiljnijih problema, da se tako brzo zamaramo onime što drugi govore o nama.

Bolje je gledati na sebe nego na druge. Sve mora postati osvijetljeno, otkriveno, javno

Moramo vidjeti sebe

Mi katolici također imamo određen običaj: ulazeći u crkvu, uranjamo ruku u krstionicu, umačemo ju u svetu vodu i radimo znak križa, obilježavajući time cijeli svoj život. Kršćani smo, dakle nitko, uranjajući ruku u svetu vodu, ne „prosijava“ život nekomu, jedino ga sebi posvećuje. Ali prije negoli uronimo ruku, u zrcaljenju vode možemo uočiti odraz svojeg lica. Opazimo sebe. Zašto? Jer se ne možemo zbližiti s Bogom ako ne vidimo sami sebe, ako izbjegavamo pogled u svoju unutrašnjost. Bolje je gledati na sebe nego na druge. Sve mora postati osvijetljeno, otkriveno, javno. Moraš dopustiti sebi da osvijetliš samog sebe, baš kao rendgeni u zrakoplovnim lukama osvjetljavaju putnike, da bi vidjeli kosture na ekranu. Dok tražimo Boga, tražimo i stazice koje će najlakše do njega dovesti i koje su u njegovoj naklonosti.

Simbolično možemo reći da su vrata crkve takva stazica koja nas zbližava s Bogom. (…)

Ulomak iz knjige „Posljednje duhovne vježbe“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus ovdje.

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh