Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Adventsko uzbuđenje zbog susreta sa Sinom Božjim Komu je toliko stalo do susreta? Čovjeku? Ili Bogu? Tko koga zapravo iščekuje? Tko komu stremi? Tko proživljava advent?

Adventsko uzbuđenje zbog susreta sa Sinom Božjim

Foto: Shutterstock

 

Zadnje adventske nedjelje u bogoslužju se pojavljuje tekst Lukina evanđelja koji govori o navještenju. Zašto baš navještenje uoči Isusova rođenja? Nekako to ne ide po redu. Ipak, mislim da se u tome savršeno preslikava adventsko uzbuđenje zbog susreta sa Sinom Božjim, premda su u tom ulomku ta želja i iščekivanje susreta s Isusom prikazani pomalo iznenađujuće za nas. Naime, pokazuje se da nismo mi oni koji posjedujemo neodoljivu potrebu susreta sa Sinom Svevišnjega, nego da on žudi susresti se s nama! Nije Elizabeta ona koja hita Mirjam, ne bi li u njezinu zagrljaju osjetila pokrete Mesijina čeda, nego Mirjam, noseći u sebi Sina Božjega, hita Elizabeti da je zagrli i omogući joj prigodu da se ispuni Duhom Svetim te joj time pruži veliku radost. Jedino Bog proživljava advent na odgovarajući način, nastojeći pronaći čovjeka izgubljena u šipražju civilizacije.

Prije nego što je Isus naučio hodati, prije nego što je naučio izgovoriti bilo koju riječ, duhovno nadahnjuje svoju Majku da pođe na put kroz teško područje, jer želi…

Moramo na ovom mjestu zamijetiti važan detalj – okolica kojom je hitala Mirjam bijaše brdovita. Riječ horeinos, koja je na tom mjestu upotrijebljena, sugerira da je riječ o nedostupnu, brdovitu, zaraslu mjestu, do kojeg se dolazi teškom mukom. Nije lako Bogu doći do čovjeka. Primjedba o tome brdovitom šipražju podsjeća na to kako je Adam zalutao u rajskom šipražju. Promotrimo pobliže Mirjam, točnije njezino Dijete, koje još nosi u svojoj utrobi. Prije nego što je Isus naučio hodati, prije nego što je naučio izgovoriti bilo koju riječ, duhovno nadahnjuje svoju Majku da pođe na put kroz teško područje, jer želi doprijeti do čovjeka izgubljena u šipražju grijeha. Komu je toliko stalo do susreta? Čovjeku? Ili Bogu? Tko koga zapravo iščekuje? Tko komu stremi? Tko proživljava advent?

Činjenica navještenja ukazuje na Mirjam kao na nekoga tko ubrzava susret Sina Božjega i čovjeka. U njoj se to zbiva mnogo brže nego izvan nje. Tako je bilo i u Kani Galilejskoj. Ondje također još nije kucnulo vrijeme promjene, a ona se ipak dogodila, zahvaljujući Mirjaminoj spontanosti i brizi. Trebali bismo usvojiti tu činjenicu i iskoristiti je – počevši molitvom upućenoj njoj, a završivši pozornim slušanjem riječi Božje, koju tako zorno prenosi. (…)

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUSTI! Knjigu možete, do 18. prosinca 2022., nabaviti po sniženoj cijeni za 60 umjesto 100 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh