Molitva

PRIDRUŽITE SE U MOLITVI

Adventske e-duhovne vježbe – ‘Ti si radost’ U pripravi za ovogodišnji Božić i mi ćemo razmatrati otajstvo utjelovljenja Sina Božjega, a pritom ćemo se služiti tekstovima iz različitih franjevačkih izvora, osobito iz životopisâ sv. Franje, kao i tekstovima Svetoga pisma

Foto: Walter Chávez, Unsplash

 Foto: Walter Chávez, Unsplash

TI si radost

Nove adventske franjevačke e-duhovne vježbe naslovljene ‘Ti si radost’ započele su s uvodnim pismom na prvu nedjelju Došašća. Prijave su moguće do 16. prosinca 2023. Voditelj ovih e-duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

Cijela Franjevačka obitelj, to jest sve zajednice koje se nadahnjuju na karizmi i primjeru svetoga Franje Asiškoga, počela je obilježavati velike obljetnice vezane uz kraj života ovoga velikoga sveca koji je preminuo 1226. godine, navode na svojim stranicama.

Već ove, 2023. godine, obilježena je 800. obljetnica otkako je papa Honorije III. potvrdio Pravilo što ga je sveti Franjo sastavio za svoju braću. Osim toga, ove se godine obilježava i 800. obljetnica Božića što ga je sveti Franjo na nov način obilježio u svome samotištu nedaleko od mjesta Greccio, u dolini Rietija u talijanskom Laciju.

Dok obilježava velike obljetnice, Franjevačka obitelj želi doprijeti do svih ljudi kojima lik svetoga Franje, njegov život i djelo, mogu progovoriti. Za svaku godinu do 2026. ponuđen je naslov koji je preuzet iz stihova Hvala Bogu višnjemu što ih je napisao sâm sveti Franjo, pa su za 2023. godinu izabrane riječi Ti si radost. To će biti i naslov ovih adventskih duhovnih vježbi.

Sveti Franjo u Bogu prepoznaje radost

Sveti Franjo, koji radosno živi svoj poziv, pa i nevolje kroz koje prolazi osobito pred kraj svoga života, u Bogu prepoznaje onu pravu radost. Uz proslavu obljetnice Franjinog Božića u Grecciu, radost izbija iz prizora jaslica što ih je Franjo htio na zoran način približiti, naglašavajući tako tjelesnu prisutnost Božjega Sina među ljudima, stavljajući u središte otajstvo utjelovljenja, uključujući i ljudsku krhkost, afektivnost i osjećajnost, sve do uprisutnjavanja Krista siromašnoga na periferiji tadašnjega društva.

U pripravi za ovogodišnji Božić i mi ćemo razmatrati otajstvo utjelovljenja Sina Božjega, a pritom ćemo se služiti tekstovima iz različitih franjevačkih izvora, osobito iz životopisâ sv. Franje, kao i tekstovima Svetoga pisma.

Prijavite se!

Uvodno pismo ovih e-duhovnih vježbi bit će poslano na prvu nedjelju došašća, a svakoga dana u tjednu osim nedjelje, sve do Božića, primit ćete po jedno razmatranje.

Kao i uvijek, na ove e-duhovne vježbe trebate se prijaviti. Ako imate aplikaciju ili ste već sudjelovali na prethodnim e-duhovnim vježbama, među dostupnim vježbama naći ćete naslov:  „Ti si radost”;. Kliknite na te vježbe, pa kad se otvori, kliknite na “Prijava”.

Aplikacija se može naći za Android uređaje na adresi:

https://bit.ly/2DOd71f , a za iOS uređaje na adresi https://apple.co/2SXNEff

Ukoliko ipak želite primati e-duhovne vježbe putem e-maila, trebate se prijaviti na ovoj stranici: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/37 . Ondje ispunite obrazac i pažljivo pratite sve upute.

Kao i do sada, duhovne vježbe će se čitati i na Hrvatskom katoličkom radiju. https://hkr.hkm.hr

O VODITELJU: FRA DARKO TEPERT, OFM

Rim

Rođen je 1970. u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kao dijete nije bio kršten, pa je polako otkrivao vjeru. Još od osnovne škole zanimale su ga različite drevne religije, dok pred odlazak u vojsku nije počeo istraživati i kršćanstvo. Tada je počeo čitati Sveto pismo, a dok je on to činio, Bog ga je pozivao. Upravo je druženje s Božjom riječju promijenilo njegov život, ali i život članova njegove obitelji. Kad je imao 20 godina odlučio je zatražiti krštenje, a već s 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Izvor: e-duhovne vježbe

Za Book.hr priredila A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh