Svjedočanstva

OD DUHA DO UHA

Molitva može tako uspavati učenike da nas Isus budi „Gori plamen Božje providnosti, Božjeg suda, a mi ulazimo u taj plamen i ne osjećamo ga. A Bog govori: 'Zar čak ni ne osjećaš da ulaziš u vatru?' I znate li da sam ja na kraju našao odgovor na to zbog čega su tako reagirali na moje propovijedi…“

Pater Pelanowski: „Shvatio sam zašto nisam imao uspjeha u propovijedanju”

Foto: wideonet, Shutterstock

 

Imao sam prigodu voditi duhovne vježbe i dane sabranosti za osobe posvećenog života, čak ponekada i za svećenike, kao i za ljude duboko angažirane u kršćanskom životu – i često sam se poslije čudio što ne vidim nikakav uspjeh svojeg propovijedanja. Bio sam čak malo i sablažnjen kad sam se susreo s tako malim interesom prema riječi Božjoj. Gledao sam to pripitomljenje, priviknutost na Gospodina Boga. Čitao sam negdje o švedskom kemičaru, koji je imao tako otvrdnulu kožu od korištenja laboratorijskih plamenika i kemijskih elemenata da je bio u stanju staviti prst u plamen plamenika govoreći: „O, da, tu je sada oko 600 °C.“ On se toliko priviknuo na vatru da se uopće nije brinuo.

Našao sam odgovor…

S molitvom može biti slično. Molitva može tako uspavati učenike da nas Isus budi, ali mi i dalje spavamo, jer naša molitva više ne budi našu unutrašnjost, privikavamo se na molitvu. Gori plamen Božje providnosti, Božjeg suda, a mi ulazimo u taj plamen i ne osjećamo ga. A Bog govori: „Zar čak ni ne osjećaš da ulaziš u vatru?“ I znate li da sam ja na kraju našao odgovor na to zbog čega su tako reagirali na moje propovijedi: jer ja nisam vršio pokoru. Jer ja ni prije, ni u tijeku, niti poslije duhovne obnove nisam molio Boga za te ljude, nisam plakao u srcu zbog grijeha tih ljudi, kojima sam propovijedao riječ Božju. Ili zbog toga što je moje propovijedanje bilo znanje o obraćenju, ali ne i svjedočanstvo obraćenja.

Ulomak iz knjige Od Duha do uha autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh