Duhovnost

KAKO POVJEROVATI

Najbolji način da nekoga potaknemo na obraćenje Kad od nekoga tražimo da se obrati, trebali bismo biti sposobni odgovoriti na njegovo pitanje što obraćenje znači. Trebali bismo mu, poput Ivana Krstitelja, moći reći: „Budi poput mene!”

Najbolji način da nekoga potaknemo na obraćenje

Foto: Shutterstock

 

Kad Pavao opisuje one koji usko surađuju s Duhom Svetim, nabraja plodove koji će se očitovati u njihovim životima. Upravo nam ti plodovi mogu pokazati kakav je čovjek bio Ivan Krstitelj i zašto su mu ljudi vjerovali.

On je bio čovjek ispunjen ljubavlju, mirom, radošću, velikodušnošću, postojanošću, krotkošću, ustrajnošću, dobrotom, blagošću. Na njemu je, kao i na Isusu, bio Duh znanja i mudrosti, snage i jakosti. I njega je prožimao strah Gospodnji. Ni on, poput Isusa, nije sudio po čuvenju i viđenju nego po onome što mu je objavljivao Duh Kristov. Dakle, Ivan Krstitelj je slika obraćenoga čovjeka. On je s punim pravom mogao reći: „Obratite se – budite poput mene!” (…)

Makar i mala promjena…!

Možda smo još jako daleko od toga da svojim životom pokazujemo savršenu sliku vjernika, no bit će i više nego dovoljno ako nekome pokažemo makar i malu promjenu koju je Bog učinio u našim srcima. Ta promjena može izazvati druge da požele isto ili, još bolje, Istoga.

Ne možemo sami…

Čovjek to ne može učiniti sâm, on to može samo htjeti. Ustrajno druženje s Bogom, posebno u Euharistiji, Riječi te, iznad svega u osobnom susretu u molitvi daje Duhu Svetom priliku u nama oblikovati novog čovjeka obilježena plodovima Duha. Zato se kao obraćenici radujemo svakoj životnoj situaciji u kojoj se pokaže da smo postali bolji ljudi, te za to bez prestanka zahvaljujemo Bogu. Sakramenti, Biblija, liturgija, osobna molitva – sve nam je to dâno kako bismo postajali bolji ljudi. (…)

Ulomak iz knjige „Kako povjerovati” autora Josipa Lončara. Dozvola za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju u elektroničkom izdanju možete ovdje.

O knjizi „Kako povjerovati – kako primiti vjerom i kako evangelizirati”

U velikoj većini slučajeva od Boga ne primamo ne zato što nam On ne želi ili ne može dati, nego zato što ne možemo primiti. Naša bi molitva trebala počinjati OVIM pitanjem: „Mogu li primiti ono što te sada molim?” Dakle molitva bi se trebala mnogo više baviti promjenom srca molitelja nego nagovaranjem milosrdnoga Boga da nam se smiluje. Nakon što naučimo primati trebamo početi učiti davati. Jer ne primamo samo za sebe nego i za one koji ne mogu sâmi primiti. Ova knjiga govori o vjeri u Boga, o vjeri srca koja može primiti ono što nam Bog želi i može dati te govori o evangelizaciji. Napisana je tako da je svatko može razumjeti

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh