Vijesti

UOČI PROVEDBE REFERENDUMA O POBAČAJU

Bivši irski premijer Bruton: Prvo pravo koje dijete treba imati pravo je na život Bivši irski premijer John Bruton pozvao je glasače da odbace ukidanje Osmoga amandmana i izjavio kako bi zemlja trebala biti ponosna jer svojim ustavom štiti nerođenu djecu…

Irsku krajem svibnja očekuje referendum o pobačaju. Glasači će biti upitani žele li ukinuti Osmi amandman upisan u Ustav zemlje od 1983. godine, koji jedino referendum može izmijeniti. Javno mnijenje u nekoć strogo katoličkoj Irskoj danas je sklonije pobačaju. Referendum će se održati nešto više od dva mjeseca prije posjeta pape Franje.

Bivši irski premijer John Bruton pozvao je glasače da odbace ukidanje osmoga amandmana i izjavio kako bi zemlja trebala biti ponosna jer svojim ustavom štiti nerođenu djecu.

Bruton je rekao da bebe razvijaju svoju snagu prije rođenja, i mogu „osjećati“.

„Osmi amandman nešto je čime se trebamo ponositi“

„Istina je da smo vjerojatno jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja u našem Ustavu ima izričito priznanje prava na život nerođenog djeteta, ali to je nešto čime se trebamo ponositi.“

Bruton je bio premijer od 1994. do 1997. godine, a kasnije je bio veleposlanik Europske Unije u Sjedinjenim Državama. Također je od 1990. do 1997. vodio stranku Fine Gael, koja trenutno pokušava provesti radikalnu liberalizaciju zakona o pobačaju.

Irish Times prenosi kako je bivši premijer potvrdio da neće glasovati za ukidanje Zakona, ali nije predviđao rezultat referenduma:

„Očigledno je podijeljeno mišljenje o tome. Ako prihvatite da je dijete, prije rođenja, ljudsko biće, onda se morate kao čovjek zapitati – ima li ljudska prava? Ako će imati ljudska prava, onda je zasigurno prvo pravo koje mora imati ono na život“, rekao je.

Izvor: Catholic Herald

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh