Vijesti

VRHOVNI SUD ODOBRIO PROVOĐENJE ANKETE // Referendum u Australiji: Hoće li homoseksualne veze biti izjednačene s brakom? Liberalna stranka pokrenula je inicijativu za provođenjem ankete 2016. godine, kako bi izbjegla glasovanje o tom pitanju u Parlamentu, gdje, procjenjuje se, tek mala većina zastupnika podupire redefiniciju braka.

Referendum u Australiji: Hoće li homoseksualne veze biti izjednačene s brakom

Foto: Shutterstock

 

Vrhovni sud Australije odlučio je da anketa koju Vlada želi poslati na sve kućne adrese o izjednačavanju homoseksualne veze i braka, a koji je LGBT lobi nastojao zaustaviti, može biti poslana na glasovanje 16 milijuna Australaca.

Tužba protiv Vlade

LGBT aktivisti podnijeli su tužbu protiv Vlade tvrdeći da ona djeluje izvan svoje moći. No, Vrhovni je sud odlučio suprotno i australski Zavod za statistiku u utorak će, 12. rujna, poslati poštanske ankete i do kraja sljedećeg tjedna većina Australaca registriranih u biračkom popisu će ih primiti. Svi s biračkog popisa imaju vremena do 7. studenog ispuniti anketu i vratiti je natrag, a nakon toga rezultati će biti objavljeni 15. studenoga.

Liberalna stranka pokrenula je inicijativu za provođenjem ankete 2016. godine, kako bi izbjegla glasovanje o tom pitanju u Parlamentu, gdje, procjenjuje se, tek mala većina zastupnika podupire redefiniciju braka. Premijer i predsjednik Liberalne stranke Malcolm Turnbull, u Parlamentu je izjavio da će „svaka odrasla osoba u Australiji moći imati svoje mišljenje o pitanju istospolne zajednice”.

„Moja supruga i ja glasat ćemo ‘za’ i druge ćemo poticati na to. Iznad svega, potičem sve Australce da izraze svoje mišljenje jer, za razliku od vođe oporbe, poštujem svaki stav”, rekao je. Ipak, postoji dio njegove stranke koji misli suprotno, među kojima je i bivši predsjednik Liberalne stranke Tonny Abbott. On je nedavno izjavio da bi glas ‘za’ značio dodatne implikacije među kojima je i opasnost za religijsku slobodu.

Poruka australske Biskupske konferencije

Australska je Biskupska konferencija prošloga mjeseca u priopćenju pozvala vjernike da glasuju protiv prijedloga, da bi brak ostao jedinstvena zajednica između muškarca i žene. Ujedno su podsjetili da je brak temeljna institucija svih društava, naročito zbog uloge roditelja u odgoju djece.

„U drugim zemljama gdje se promijenila definicija braka, uočili smo kako je svaka sloboda dovedena u pitanje. Prema tome, posljedice promjene definicije braka su stvarne”, zaključili su.

Više o referendumu u Australiji možete pročitati OVDJE.

Izvor: Narod.hr

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh