Aktualnosti

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Kako moliti kada se osjećate prazno iznutra? „Kada se pokrenemo, Bog počinje ozdravljati, a kada Bog počinje ozdravljati, mi se pokrećemo. Ključ brige oko mentalnoga zdravlja jest jednostavno učiniti sljedeći korak", navodi

Zabrinuta ženska osoba, molitva/razgovor

Foto: PeopleImages.com – Yuri A, Shutterstock

 

Pitanje iz naslova je zasigurno jedno od najčešće postavljenih pitanja. Iako smatramo da smo dobro, svi ponekad imamo trenutke kada se ne osjećamo dobro. Trenutke kada trebamo napravili pauzu i provjeriti što se događa u nama i oko nas. Često nas muče razni strahovi, brige, stres i anksioznost. Biti čovjek znači imati svoje granice. Bez obzira na naše napore, postoji ograničenje koliko možemo podnijeti: bilo mentalno, emocionalno, tjelesno ili duhovno.

Pitanje iz naslova si je postavljala i Debra Fileta, licencirana savjetnica koja je specijalizirana za teme izlaska, braka i veza, zajedno s nizom mentalnih poremećaja i problema. Svoju motivaciju za posvećenje ulogama majke, supruge, licencirane savjetnice, autorice i govornice crpi iz prve i vječne ljubavi – Isusa.

Mentalne bolesti

Kako sama navodi važno je razlučiti da mentalna bolest ne odražava problem s karakterom. Ona odražava problem s kemijom tijela, a podsjeća i kako su poteškoće dodatni katalizator za još dublju vjeru.

U najtežim trenucima često je jedina ‘stvar’ za koju se možemo uhvatiti – vjera. Debra Fileta podsjeća kako možemo utjecati na stabilizatore raspoloženja i na kemiju mozga. Potrebno je promijeniti svoje navike. U tome će pomoći kvalitetan i dobar san te tjelovježba i zdrava prehrana.

 

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu, (Fil 4, 6)

 

kada Bog počinje ozdravljati, mi se pokrećemo

Oboljeli se ne trebaju sramiti zatražiti pomoć i trebaju htjeti ozdraviti. Na nama je da im pomognemo. Trebamo biti oruđe iscjeljenja i nade. Kada god je moguće pružiti ruku onome koji vapi za pomoći i saslušati ga. Ohrabriti ga da potraži stručnu pomoć.

„Kada se pokrenemo, Bog počinje ozdravljati, a kada Bog počinje ozdravljati, mi se pokrećemo. Ključ brige oko mentalnoga zdravlja jest jednostavno učiniti sljedeći korak. I u tome je (…) bit vjere. Bog je s vama na vrhu planine i u dolini”, navodi Debra Fileta.

 

Putem ove poveznice napravite petominutnu provjeru svog mentalnog zdravlja.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Figulus (@bibliotekafigulus)

 

Sveci zaštitnici mentalnog zdravlja

Sveti Ignacije

Utječu mu se oni s nakanama ozdravljenja od težih duševnih i psihičkih smetnji, unutarnjih bolesti, poput anksioznosti, strahova i  depresije.

Molitva predanja Bogu svetog Ignacija 

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem; ti si mi to dao, tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji; daj mi saто svoju ljubav i milost i to mi je dosta. Amen.

Sveti Egidije

Utječu mu se osobe koje boluju od različitih strahova, duševnih bolesti, raka, neplodnosti i padavice.

Molitvu protiv straha sv. Egidija pronađite na ovoj poveznici.

Sveta Dimfna

Zaštitnica je psihologa, psihijatara i neurologa. Utječu joj se svi koji pate od psihičkih poteškoća.

 

Izmoli molitvu svetoj Dimfni

 

 

 

 

 

Za Book.hr priredila Anamarija Pranjić

 

 

PREPORUKA! Knjiga „Jesi li stvarno dobro?“ autorice Debre Filete. Sad je pravo vrijeme da počneš voditi brigu o svom zdravlju. Pomoću znanosti, psihologije i vjere, ova će ti knjiga pomoći da ozdraviš iznutra prema van.

Prije odluke o kupnji pozivamo te da prolistaš knjigu – ovdje.

 

 

 

 

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

Podatci za plaćanje nalaze se na ovoj poveznici.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh