Aktualnosti

U IZDANJU SALESIANE

Predstavljen program ‘Živa vatra’, prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj Program 'Živa vatra' važan je iskorak u području župne kateheze u Hrvatskoj, a sve zainteresirane župe pozvane su uključiti se već ove katehetske godine

Foto: Salesiana

Foto: Salesiana

 

Izdavačka kuća Salesiana predstavila je u ponedjeljak, 23. rujna program Živa vatra, prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj. U salezijanskome dvorištu crkve Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji don Mihovil Kurkut, Marin Periš, Janja Tomić i dr. sc. Danijel Labaš, uz pozdravne govore mons. Ivice Pažina i don Milana Ivančevića, predstavili su ovaj program javnosti i predstavnicima medija.

U svome pozdravnom govoru don Milan Ivančević, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, istaknuo je ponos što je ovakav program potekao iz salezijanskih redova jer je razdoblje krizme ključno da bi se mladi zadržali u Crkvi.

Mons. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog ureda za katehezu Hrvatske biskupske konferencije pozdravio je okupljene u ime mons. Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Mons. Pažin čestitao je autorima na realizaciji programa te preporučio ovaj program svim župama u Hrvatskoj.

Foto: Salesiana

Foto: Salesiana

 

U nastavku programa dr. sc. Danijel Labaš s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorio je o jeziku i stilu ‘Žive vatre’ koji je prilagođen mladima i koji pokazuje kako i Crkva zna i može progovarati jezikom mladih.

Janja Tomić, kateheta u programu ‘Živa vatra’, opisala je svoje iskustvo pripreme mladih za krizmu prema pilot-programu ‘Žive vatre’. Istaknula je kako autentičan pristup u držanju kateheza, koji ‘Živa vatra’ omogućuje i potiče, stvara bliskost među krizmanicima. Marin Periš, autor priručnika ‘Živa vatra’, predstavio je sadržaj samih priručnika. Priručnici za katehete ‘Živa vatra’ namijenjeni su dvogodišnjem hodu priprave za krizmu, no mogu se prilagoditi i jednogodišnjoj. Svaki sadrži 12 kateheza raspisanih na 10 stranica, uz dodatne materijale i sve potrebne sadržaje potrebne za održavanje kateheze. Uz to, ‘Živa vatra’ nudi i Dnevnik putovanja, osobni dnevnik krizmanika namijenjen tomu da ga krizmanik samostalno koristi dok se priprema za sakrament svete potvrde. Program ‘Živa vatra’ nudi i podršku, formaciju kateheta i video-sadržaje dostupne župama koje koriste ovaj program.

Foto: Salesiana

Foto: Salesiana

 

Na kraju večeri okupljenima se obratio don Mihovil Kurkut, voditelj salezijanskog oratorija u Rijeci i direktor Salesiane. Istaknuo je kako je tijekom vremena koje je proveo kao župnik primijetio da je upravo krizmaničko doba najkritičnije razdoblje za zadržati mlade u Crkvi. Želeći to promijeniti, stručnjaci okupljeni oko ‘Žive vatre’ napravili su program koji je blizak mladima, koji u središte stavlja njihovo iskustvo i koji u srcu svake kateheze nosi slobodu, ljubav i Istinu.

Foto: Salesiana

Foto: Salesiana

Program ‘Živa vatra’ važan je iskorak u području župne kateheze u Hrvatskoj, a sve zainteresirane župe pozvane su uključiti se već ove katehetske godine.

 

 

Za Book.hr priredila A. P.

 

Novo izdanje knjige „Sila odozgor“ od danas u prodaji!

PREPORUKA!

Knjiga „Sila odozgor“ autorâ Josipa Lončara. Ova knjiga daje odgovor na pitanje kako se u praksi služiti darovima Duha Svetoga koje smo primili po sakramentu krizme.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

Podatci za plaćanje nalaze se na ovoj poveznici.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh