Aktualnosti

301. ZAVJETNO HODOČAŠĆE GRADA ZAGREBA

U NAŠOJ NAJVIŠOJ ŽUPI Misa za sudionike zavjetnog hodočašća Dan uoči Male Gospe svetište Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata ugostilo je preko 500 hodočasnika

Foto: Župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata

 

Prošle subote 7. rujna održano je 301. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Vjernici su s pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Ivanom Šaškom pješačili od zagrebačke katedrale prema Mariji Bistrici, a sljemenska kapelica bila im je mjesto odmora i okrijepe.

Biti posljednji, služiti, biti izložen smijehu i porugama, biti slabi, ludi, prezreni. … Taj niz su zapravo sastojci istinske slobode, a samo slobodan čovjek je radostan čovjek

Po dolasku u jutarnjim satima, prvo su slavili svetu misu koju je predvodio mons. Šaško u koncelebraciji sa sljemenskim župnikom paterom Tomislavom Špirancem i drugim župnicima koji su hodočastili sa svojim župljanima.

Mons. Šaško je u homiliji poručio: „Mi smo se danas popeli na ovaj vrh što bi mogao biti razlog uznositosti. Ali smo se popeli da bismo bolje usvojili i jasnije živjeli poniznost. Hodočastimo da bismo osjetili granicu radi čežnje za bezgraničnim.“ Zaključio je govoreći o slobodi, radosti i ljubavi: „Biti posljednji, služiti, biti izložen smijehu i porugama, biti slabi, ludi, prezreni. … Taj niz su zapravo sastojci istinske slobode, a samo slobodan čovjek je radostan čovjek. I samo u slobodi može živjeti i rasti ljubav koja je u svakom čovjeku živa kao čežnja za puninom.

I samo u slobodi može živjeti i rasti ljubav koja je u svakom čovjeku živa…

Na misi su im se pridružili i mnogi drugi vjernici koji su, iako nisu pješačili, željeli sudjelovati u zajedništvu misnog slavlja zavjetnog hodočašća.

Nakon mise, hodočasnike je ispred župnog dvora dočekala okrjepa. Uz standardni čaj s malo ruma, sokove i kavu, župni volonteri su za hodočasnike pripremili čak i palačinke. Nakon okrjepe hodočasnici su nastavili svoj hod prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Sljemenska župa je najviša župa u našoj domovini ⛪

Župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata osnovana je prije 61 godinu za potrebe planinara, turista, gostiju Tomislavova doma i za bolesnike u bolnici Brestovac; kapelica je posvećena 1933. godine. Izgradili su je vjernici u suradnji s redovnicima isusovcima koji i danas brinu o njoj i o duhovnim potrebama hodočasnika. Izgrađena je kao spomenik 1000. obljetnici hrvatskoga kraljevstva i 1300. obljetnici pokrštavanja Hrvata. Sljemenska župa je najviša župa u našoj domovini; nalazi se na 1001 metru nadmorske visine. Župa je turistička te nema trajno nastanjenih vjernika nego ugošćuje planinare i turiste. Jedina je to hrvatska župa u kojoj se ne umire – nema ni groblja ni matice umrlih, no ima krštenja i vjenčanja. Nedjeljom i blagdanom mise su u 10 i 12 sati.

 

mv; Book.hr

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Podatci za plaćanje nalaze se na ovoj poveznici.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh