Aktualnosti

Crkva proglasila blaženim patrijarha Maronitske Crkve STEPHANA DOUAIHYA Svečanost beatifikacije održala se u petak 2. kolovoza u Libanonu

Čudesno ozdravljenje žene koja je bolovala od reumatskog poliartritisa

Za proglašenje blaženim Stefana Douayhyja, Postulatura Kauze poslala je Dikasteriju na ispitivanje čudo koje se dogodilo po njegovu zagovoru.

Gospođa Rosette rođena 1958. godine, udana i majka troje djece, 2010. godine počela je osjećati bolne simptome praćene umorom i otežanim kretanjem. Kliničkim i drugim potrebnim pretragama utvrđena je značajna poliartralgija s teškim funkcionalnim ograničenjem. U međuvremenu joj se stanje pogoršalo. Godine 2012. pregledao ju je ravnatelj odjela za reumatologiju sveučilišne bolnice Hôtel Dieu de France koji je potvrdio dijagnozu “seronegativnog poliartritisa”. Prepisana joj je nova terapija lijekovima, no Rosette je, umorna od tolikih odlazaka liječniku i bez željenih učinaka na zdravlje, odlučila u potpunosti prekinuti liječenje.

Ovdje su se molili da se Patrijarh zauzme za njezino ozdravljenje. Nakon molitve, na čuđenje prisutnih, uspjela je ustati i samostalno hodati

Dana 7. rujna 2013., s obzirom na njezino teško stanje, rodbina ju je odvela u Ehden, u Blaženikovo rodno mjesto, gdje je obitelj imala kuću. Ovdje su se molili da se Patrijarh zauzme za njezino ozdravljenje. Nakon molitve, na čuđenje prisutnih, uspjela je ustati i samostalno hodati, a da pritom nije osjećala nikakvu bol. Od tog trenutka žena više nije imala nikakve simptome koji bi se mogli pripisati prethodnoj patologiji.

Ustala je i počela samostalno hodati idući do kipa da zahvali Patrijarhu. Nedugo zatim prešla je oko kilometar kako bi došla do sestrine kuće i osobno joj priopćila vijest o svom oporavku

Glavni protagonist molitve bio je susjed koji je s nekim članovima Bratovštine Bezgrješne doveo bolesnicu pred kip Blaženika koji se nalazio u blizini njihovih domova i počeo se moliti. Prema lokalnom obredu, prijateljica je pozvala ozdravljenu da popije kavu u koju je bila umiješana zemlja sakupljena u podnožju kipa, što je ona s velikom vjerom i učinila. Nakon što je ozdravljena popila kavu, osjetila je snažno peckanje, ustala je i počela samostalno hodati idući do kipa da zahvali Patrijarhu. Nedugo zatim prešla je oko kilometar kako bi došla do sestrine kuće i osobno joj priopćila vijest o svom oporavku.

Molitva je bila nedvosmislena, upućena samo Blaženiku. Molitva, osobna i zajednička, bila je upućena s vjerom i prethodila je čudesnom ozdravljenju. Dakle, prepoznata je uzročna veza između molitve i ozdravljenja, koje je bilo trenutno, potpuno i trajno.

*

Blaženi Stephan Douaihy rođen je 2. kolovoza 1630. u Ehdenu (Libanon), u plemićkoj obitelji. U dobi od 11 godina poglavari Maronitske Crkve poslali su ga u Maronitsko sjemenište u Rim. 25. ožujka 1656. u domovini je zaređen za prezbitera.

U brojnim župama u Libanonu i Siriji pomagao je siromašnima i doprinosio dijalogu između Istočnih Crkava i Katoličke Crkve. U tom je razdoblju imenovan misionarom Propaganda Fide.

Dana 8. svibnja 1668. posvećen je za biskupa maronitske biskupije sa sjedištem na Cipru. Dvije godine kasnije, 20. svibnja 1670., izabran je na patrijaršijsku stolicu u Antiohiji kao maronitski patrijarh, a potvrdio ga je papa Klement X. dana 8. kolovoza 1672. godine. Poduzeo je reforme Maronitske Crkve i njezinih redovnika.

Umro je u Kanoubinu (Libanon) 3. svibnja 1704. godine.

 

mv; Book.hr
Izvor: ika.hkm.hr; aleteia.org

Foto: By Youcroft – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3048602

 

Preporučamo:

Pozivamo:

Molitveni dan(i) održat će se 29. i 30. u zagrebačkome Globusu i 31. 8. u Sportskoj dvorani Vijuš u Slavonskome Brodu. Slavljenje u Zagrebu predvodit će Amorose, a u S. Brodu Dom molitve SB.

Cijena ulaznice je 15 eura čime nam pomažete pokriti organizacijske troškove, najam dvorana i naknadu za zaposlenike koji rade na tome da se ovi dani održe.

Detaljan program: ovdje. Ulaznice se mogu kupiti isključivo putem web-shopa Biblioteke Figulus, OVDJE:

Ulaznica za Molitveni dan Biblioteke Figulus „Primi vjerom” – Zagreb, 29. 8. 2024.

Ulaznica za Molitveni dan Biblioteke Figulus „Primi vjerom” – Zagreb, 30. 8. 2024.

Ulaznica za Molitveni dan Biblioteke Figulus „Primi vjerom” – Slavonski Brod, 31. 8. 2024.

 

 

Za djecu do 10 godina ulaz je besplatan.

Umirovljenici koji ne mogu odvojiti za ulaznicu a voljeli bi prisustvovati Molitvenom danu, neka se jave telefonom (095/206-5421) ili emailom ([email protected]) kako bismo ih stavili na popis za besplatan ulaz.

Također, svi koji si ne mogu priuštiti ulaznicu neka se bez ustručavanja jave telefonom ili emailom i bit će stavljeni na popis za besplatan ulaz na bilo koji od 3 Molitvena dana Primi vjerom.

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh