Preporučamo

SLOVENSKA MISTIČARKA

MAGDALENA GORNIK ‘Mnogi koji su bili svjedoci njezine mistične smrti bili su nazočni pri njezinu mističnu uskrsnuću’ Vidio ga je otac Celzus Novak, franjevac iz Ljubljane. Na Uskrs je ponovo primila križ. Bio je sličan onomu iz Nove Štifte, ali napola manji i nekako grubo oblikovan (…).

MAGDALENA GORNIK 'Mnogi koji su bili svjedoci njezine mistične smrti bili su nazočni pri njezinu mističnu uskrsnuću'

Foto: Shutterstock

 

Uskrs, 11. travnja

Danas je bila u zanosu 11 puta, i to:

  1. Oko pola četiri ujutro mističarka je počela blago mahati rukama. U petnaest do četiri naglo je skočila iz postelje i zavapila: ‘Isus je slavno ustao od smrti!’ Neko vrijeme lebdjela je u zraku i dizala se prema gore. Potom je ponovo pala u postelju u sjedećem položaju. Bila je tako slaba da gotovo pola sata nije mogla progovoriti, iako je bila potpuno pri sebi i prepoznala je sve nas koji smo stajali oko nje. Mnogi koji su bili svjedoci njezine mistične smrti bili su nazočni pri njezinu mističnu uskrsnuću. Vidio ga je otac Celzus Novak, franjevac iz Ljubljane. Na Uskrs je ponovo primila križ. Bio je sličan onomu iz Nove Štifte, ali napola manji i nekako grubo oblikovan (…).
  2. Za prve Mise u šest sati. Sva viđenja koja je imala pod Svetom Misom bila su veličanstvena i svečanija od onih za korizmenih nedjelja.
  3. Oko osam donijeli su u ju u crkvu na svetu pričest. Dok je njezina nosiljka prešla crkveni prag, Magdalena je odmah ušla u ekstazu. Skočila je i počastila sva tri mjesta na kojima su na Veliku subotu zapalili Kristovo svjetlo, poklonivši se na svakome od njih. Njezine ekstaze prije i poslije pričesti bile su veličanstvene, ali nije otkrila ništa o njima, jer su bile samo za nju.

Vidjela je Isusa i Mariju u sjajnoj odjeći. Marija joj je dala bijelo zrnce hrane, koje smo svi dobro vidjeli

  1. Za glavnog obreda u 10 sati. Viđenja pod Misom bila su ista kao i pri prvoj Misi.
  2. Popodne, malo poslije glavnog obreda. Vidjela je Isusa i Mariju u sjajnoj odjeći. Marija joj je dala bijelo zrnce hrane, koje smo svi dobro vidjeli. Prima ga svake nedjelje u podne, osim u korizmi, kad ga dobiva tek navečer.
  3. Kad je odzvonilo za popodnevnu pobožnost, gospodin kapelan popeo se na propovjedaonicu, a ja sam po nadahnuću otišao u mističarkinu sobu. Magdalena je svoju dvorkinju poslala u crkvu k pobožnosti i ostala sama. Kad sam stupio u sobu, vidio sam kako se Magdalena u zanosu šeće po sobi. Činilo mi se da je upravo skočila sa stola, koji je bio pred slikom Majke Božje, ali to ne mogu sa sigurnošću utvrditi jer je već bila na podu kad sam otvorio vrata. Nasreću, dvorkinja još nije otišla u crkvu, nego je bila u veži. Pozvao sam ju da mističarku poslije ekstaze odnese u postelju. Tu čudesnu ekstazu opisala je sama sljedećim riječima:

„Blagoslovila me je križem i rekla: ‘Božji mir bio s tobom i nikad me ne zaboravi. Ja također tebe neću. Isusa imaj u srcu i pred očima’“

„Prije kršćanskog nauka, u nedjelju poslijepodne, bila sam u sobi. U cijeloj je sobi odjednom zasvijetlilo, tako jako da nisam mogla gledati. Tad sam ušla u ekstazu. Došla su dva velika anđela u svjetlećoj odjeći. Pozdravila su me riječima: ‘Hvaljen Isus Krist!’ Odgovorila sam im: ‘Amen.’ Svjetlo je postalo još jače. Tad sam opazila Mariju u svijetloj odjeći. Na glavi je imala svijetlu krunu i lijep, svijetao križić na prsima. Kleknula sam. Marija mi je počela govoriti o poniznosti. Najednom se promijenila. Bila je sva u bijeloj odjeći, a na glavi je imala lijep, bijel vijenac. Dok se Marija promijenila, svjetleći anđeli su nestali. Došla su druga dva, u bijeloj odjeći. Marija je u rukama držala lijep vijenac. Počela je govoriti da moram biti ponizna da ne izgubim taj vijenac. Veoma lijepo mi je govorila, tako milo da mi se plakalo. Blagoslovila me je križem i rekla: ‘Božji mir bio s tobom i nikad me ne zaboravi. Ja također tebe neću. Isusa imaj u srcu i pred očima.’ Nestala je, kao i anđeli, a ja sam se osvijestila.“

Iz knjige „Magdalena Gornik“ autorice Martine Kraljič. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh