Osobni razvoj

VRUĆE TEME

Poznajemo li doista osobu s kojom ulazimo u brak Previše muževa i žena dožive šok, nakon što shvate kakvi njihovi supružnici zaista jesu. Prije braka su bili uvjereni da su savršen par sve dok nisu otkrili da pored sebe zapravo imaju beživotni komad plastike, bez imalo žara. Činjenica je da nitko zapravo potpuno ne poznaje osobu s kojom ulazi u brak…

Foto: Shutterstock

 

Jeste li čuli priču o slabovidnoj zmiji koja je, nakon što je napokon nabavila naočale, shvatila da živi s cijevi za polijevanje vrta?

Činjenica je da nitko zapravo potpuno ne poznaje osobu s kojom ulazi u brak. Steve i ja upoznali smo se 1963. dok smo živjeli na udaljenosti od 12 kilometara; zajedno smo išli u srednju školu, imali smo čak i neke zajedničke prijatelje… U svojim ranim dvadesetima zasigurno nismo mogli donijeti potpuno racionalnu odluku i potpuno se predano odlučiti za zajednički život. Ljubav nam je pomutila pamet.

„Uživam u svom braku kao što lokomotiva uživa vozeći i istražujući planet zemlju“

Brak je doista, za sve one koji se za nj odluče, jedan od najvećih rizika, bez obzira na to koliko se budući supružnici dobro poznaju. Doista nas prođu trnci kada se sjetimo koliko smo malo znali jedno o drugome. No, bez obzira na to, zavjetovali smo se i obećali da ćemo ostati zajedno.

Kakav je na kraju postao naš brak? Odgovorit ćemo vam priznajući nešto što je nekima teško povjerovati. Učinit ćemo to svjesni da će time naša vjerodostojnost u srcima sumnjičavih čitatelja biti poljuljana. Evo našeg svjedočanstva: Priznajemo da su godine koje smo proveli u braku uistinu najbolje godine našeg života. Mi smo – pripremite se – sretno oženjeni! Kao što je neki suprug jednom prilikom rekao: „Uživam u svom braku kao što lokomotiva uživa vozeći i istražujući planet zemlju“. Nismo sasvim sigurni što je time mislio, ali sjaj njegovih očiju otkrivao je da je sretan čovjek.

Kao mladi smo imali milost spoznati da naša potpuna predanost u ovom životu ovisi o Božjoj prisutnosti u nama.

Možda se u čudu pitate: „Je li moguće da ste pronašli takvu sreću?“ Najbitnije je reći da smo na dan našega vjenčanja, 29. ožujka 1975., došli znajući da smo svoje živote predali, prije svega, Isusu Kristu; bili smo u dubini srca svjesni da naša najdublja čežnja nije usmjerena na ono čovječje u nama. Nadalje, pred oltar smo donijeli spoznaju da je jedino što nas kao pojedince može posve ispuniti, duhovna čežnja za Spasiteljem.

Toga sunčanog, proljetnog dana stajali smo pred propovjednikom s namjerom da jedno drugom ispunimo snove. Dakle, kao mladi smo imali milost spoznati da naša potpuna predanost u ovom životu ovisi o Božjoj prisutnosti u nama. Znali smo što trebamo činiti kako bismo s Bogom živjeli u miru – trebamo mu svakodnevno dopuštati da u nama oblikuje čisto srce (v. Ps 51,10).

 

Iz knjige „Vruće teme” autorâ Steve i Annie Chapman.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 81 umjesto 90 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh