Mladi

JOŠ SAM UVIJEK SAM/A!

Pitaš se hoćeš li ikada upoznati svoju srodnu dušu?! Pitaš se zašto si još uvijek sam/a, je li možda Božja volja da ostaneš sam/a?! I što činiti dok si sam/a. Evo pet savjeta, kako da se uspješno nosiš sa samaštvom i kako iskoristiti njegove prednosti, koje su, vjeruj, brojne!

Foto: Shutterstock

 

Oni od nas koji su još uvijek samci često dopuštaju da strah upravlja njihovim životima. Samaštvo može posebno teško padati kršćanima. Jer brak se u Crkvi često predstavlja kao bolji i poželjniji status.

Često jednostavno ne možeš uživati u prednostima samačkog života jer se u skrivenim kutcima svoje svijesti osjećaš manje vrijedno i imaš taj iracionalan strah da ćeš zauvijek ostati sam/a, a ta ti je misao nepodnošljiva

Kroz propovijedi se često provlače primjeri iz bračnog života, supruge i majke postavljaju se za uzor i mnoge su manje grupe orijentirane na interese i teme koje zanimaju bračne parove ili obitelji. Zbog svega toga samci se mogu osjećati usamljeno i izostavljeno i tako mogu lako u srcu stvoriti stav da ih određuje njihov samački status.

Samaštvo se percipira kao razdvojenost od (budućeg) partnera, kao kombinacija čekanja i traženja. Ne možeš se opustiti jer dok si sam, ne osjećaš se ugodno. Možeš se čak osjećati kao da si ispao iz vlaka koji se polako udaljava od tebe.

Često jednostavno ne možeš uživati u prednostima samačkog života jer se u skrivenim kutcima svoje svijesti osjećaš manje vrijedno i imaš taj iracionalan strah da ćeš zauvijek ostati sam/a, a ta ti je misao nepodnošljiva.

Međutim, samaštvo ima mnoge prednosti koje možeš iskusiti tek kad se oslobodiš svojih strahova.

Je li moguće da bi netko htio biti u odnosu u kojem nije sretan samo zato da ne ostane sam? Je li bilo kakva veza bolja od samaštva?

Prednosti samaštva

Dok čekaš da se on/a pojavi, nemoj gubiti vrijeme (i živce!), nego iskoristi prednosti toga što si sam/a i poradi na nekim stvarima. Evo pet prijedloga:

1. Redovito traži savjete

Zamoli oženjene kršćane za savjet i čini to često. Nemoj se bojati postavljati teška pitanja.

Dopusti im da ti pomognu na tvom kršćanskom putu – kao samcu koji bi jednoga dana htio stupiti u brak.

Zamoli ih da ti ukažu na tvoje mane, na tvoje ‘slijepe točke’, a onda na njima poradi. Budi spreman primiti kritiku. Zatraži mudre savjete od svoje mudre subraće kršćana kako bi ti pomogli da rasteš i sazrijevaš kao osoba i tako se pripremiš za brak.

2. Vježbaj samodisciplinu

Ljudi koji se boje ostati sami skloniji su vezu staviti ispred svojih uvjerenja i ispred svog odnosa s Bogom.

Oni će teže prekinuti vezu s osobom koja nije dobra za njih i češće će pristajati na loše kompromise samo dao im veza ne bi ‘pukla’.

Je li moguće da bi netko htio biti u odnosu u kojem nije sretan samo zato da ne ostane sam? Je li bilo kakva veza bolja od samaštva?

Umjesto da budeš žrtva vlastitog straha, preuzmi kontrolu nad svojim životom.

Kad stekneš samopouzdanje i počneš voljeti sebe, bit ćeš u miru sam/a sa sobom

3. Poradi na svom samopouzdanju

U svojim mislima neprestano analiziramo sve što se događa u našem životu. Tako vodimo pozitivne i negativne razgovore sami sa sobom, a oni posljedično utječu na naše osjećaje.

Kad te počnu obuzimat negativne misli poput: „Nitko me ne želi“, „Prestar/a sam“, „Ružan/na sam“… tada u tebi raste nesigurnost i počinješ vjerovati da si bezvrijedna osoba.

Budi nježan prema sebi. Poradi na svojoj vrijednosti i povjerenju u sebe. Samopouzdanje privlači jer ako vjeruješ da vrijediš, i drugi će. Kad stekneš samopouzdanje i počneš voljeti sebe, bit ćeš u miru sam/a sa sobom. Isprobavaj nove stvari, eksperimentiraj i otkrij koliko se možeš zabavljati sam/a.

4. Postavi granice

Užasno je teško pronaći sreću s drugom osobom ako stalno imaš potrebu za tuđom ljubavlju. Prije nego što počneš tražiti pravu ljubav, pronađi i upoznaj samog sebe.

Mnogi od nas ne poznaju sami sebe. A upoznati samog sebe je nužno kako bismo znali što želimo, a što ne; što nam se sviđa, što ne; kako bismo znali postaviti svoje granice.

Naći ćeš se u fazi kad ćeš razmišljati o tome da budeš s bilo kim. Vjeruj mi, razumijem te. Ući u vezu s bilo kim možda predstavlja nekakvu sigurnost, dok je čekanje svojevrsni rizik. Možda stalno slušaš o nekome tko je bio previše izbirljiv pa je ostao sam. Ali, ima i puno onih koji su pričekali pa su na koncu upoznali nekog sjajnog, tko je itekako bio vrijedan čekanja.

Danas se vrši velik pritisak na samce da „si pronađu nekoga“. Bez obzira koliko si uspješan u životu, sa svih strana te uvjeravaju da ne možeš biti sretan ako si samac

5. Uzmi vremena za liječenje

Možda si imao loše iskustvo (ili više njih) s nekim tko je iskrivio način na koji sad gledaš na ljubav. Zato si stalno posvješćuj da postoji mnogo dobrih muškaraca i žena koji čekaju pravu ljubav. Ako pak zadržavaš te pogrešne stavove o suprotnom spolu, i stalno si govoriš da ne postoji nitko dobar, tvoj strah da ćeš ostati sam samo će se povećati.

Danas se vrši velik pritisak na samce da „si pronađu nekoga“. Bez obzira koliko si uspješan u životu, sa svih strana te uvjeravaju da ne možeš biti sretan ako si samac.

Zbog toga se možeš osjećati kao promašaj. A prava istina je da si daleko od toga! Podsjećaj se da danas možeš ući u vezu, ali želiš pričekati ili si želiš uzeti vremena da ti zacijele rane koje si možda zadobio u prošloj vezi. Nemoj dopustiti da te strahovi zbog prošlih iskustava sputaju.

Neke muči pitanje je li Božja volja da ostanu samci do kraja života

Mnogi se od nas pitaju hoće li zauvijek ostati sami. Neke muči pitanje je li Božja volja da ostanu samci do kraja života.

Uživaj u samaštvu i otpusti svoje strahove koji te sprečavaju da budeš sretan.

Zapamti da si trenutno sam/a s razlogom. Ne čekaš slučajno. Tvoje samaštvo nije Božja kazna, to je Njegov način na koji te priprema.

Izvor: theprayingwoman.com; Prevela Ana Marija Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh