Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

6 savjeta kako biti roditelj na Božji način Primjena tih savjeta energizira i motivira dijete – barem u većini situacija

6 savjeta kako biti roditelj na Božji način

Foto: Unsplash, Jessica Rockowitz 

 

DATI, tako da se zadovolje osnovne dječje potrebe (Mt 7, 9 – 11; 2 Kor 12, 14).
RAZUMJETI, tako da se dijete ne osjeća iritirano ili ogorčeno (Ef 6, 4; Kol 3, 21).
UPUTITI, tako da vaše dijete može upoznati i primijeniti Božju mudrost (Izr 4, 12; Ef 6, 4b; Tim 3, 15).
DISCIPLINIRATI, tako da vaše dijete može ispraviti svoje pogrešne odabire (1 Kr 1, 5 – 6a, Ef 6, 4b; Heb 12, 9).
OHRABRITI, tako da vaše dijete može razviti darove primljene od Boga (1 Sol 2, 11).
ZAGOVARATI U MOLITVI, tako da vaše dijete može iskusiti Božji dodir i istinu (2 Sam 12, 16; 1 Ljet 29, 19; Mt 19, 13. 19).

Primjena tih savjeta energizira i motivira dijete – barem u većini situacija. Otkrijmo zašto.

Dati: ne previše, ali ni premalo

Volite svoju djecu tako da primjenjujete te savjete.
Jednoga božićnog jutra, kad mi je bilo osam godina, ušao sam u dnevnu sobu, gdje su bili darovi oko božićnog drvca. Odmah sam ugledao robota! Da, robota, sjajna i srebrna, otprilike moje visine. Misli su mi letjele sto na sat. Gdje je daljinski, tako da ga pokrenem, da govori, hoda i čini sve ostalo?
Onda sam primijetio da je moj robot umotan u celofan i da ima glavu od kartona, kao i kartonske ruke. „Odmotaj ga“, rekla je moja mama ushićeno, ali nisam ga htio odmotati. Ta imao sam robota! Onda je ona rekla: „Tvoj se poklon nalazi u omotu.“ Nije imala pojma o tome koliko su njezine riječi bile razočaravajuće. A onda sam umjesto robota vidio sanjke. Moja mama je lukavo dodala kartonsku kutiju koja je izgledala kao glava, a na drške od sanjka dodala kartonske ruke, pa je sve sličilo na robota. Moja mašta učinila je ostalo. Pred majčinim očima moj je duh splasnuo kao probušen balon. Htio sam pravog robota, koji se miče, koji se može uključiti i isključiti, a ne glupe sanjke. Objesio sam lice i znao sam da će mamu rastužiti to što sam tužan. Otad je moja mama pazila da više nikada ne potakne u meni lažna očekivanja.

Previše dobrih stvari ne može biti dobro. Kao što kažu Mudre izreke 25, 16: „Kad naiđeš na med, jedi umjereno, da se ne bi prejeo i pojedeno izbljuvao.“

Toga božićnog jutra naučio sam bolnu pouku: ne dobiješ uvijek ono što hoćeš. To je pouka koju svi roditelji moraju naučiti svoju djecu. Ne mogu uvijek imati ono što hoće, niti trebaju uvijek dobiti ono što hoće. Previše dobrih stvari ne može biti dobro. Kao što kažu Mudre izreke 25, 16: „Kad naiđeš na med, jedi umjereno, da se ne bi prejeo i pojedeno izbljuvao.“ (…)

Nastavak čitajte u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh