Svetac dana

6. RUJNA

Sveta Bega – irska redovnica kraljevskog podrijetla Živjela je godinama u Cumberlandu kao pustinjakinja, a hranu su joj donosile šumske ptice. U dubokoj šumi Begu je pronašao sveti Oswald, kralj Northumbrije, koji je na nju naišao u potjeri za drumskim razbojnicima. On ju je nagovorio da zbog svoje sigurnosti prijeđe u samostan...

Sveta Bega

Sveta Bega irska je redovnica kraljevskog podrijetla koja je živjela u VII. stoljeću. Njezina obitelj dogovorila je Beginu udaju za norveškog kraljevića, ali lijepa Bega željela je svoj život posvetiti samo Kristu Gospodinu. S neba je tada primila kao zalog i narukvicu s križem.

Hranu su joj donosile ptice

Pobjegla je oko 650. iz Irske, a na obalu Cumberlanda (sjeverozapadna Engleska) stigla je prema legendi ploveći preko Irskog mora na grumenu zemlje. Živjela je godinama u Cumberlandu kao pustinjakinja, a hranu su joj donosile šumske ptice. U dubokoj šumi Begu je pronašao sveti Oswald, kralj Northumbrije, koji je na nju naišao u potjeri za drumskim razbojnicima. On ju je nagovorio da zbog svoje sigurnosti prijeđe u samostan. Bega se je složila, a na mjestu dotadašnjeg boravišta ostavila je svoju narukvicu. Zaredio ju je njezin zemljak, sveti Aiden iz Lindesfarnea, irski misionar i apostol Northumbrije.

Sveta Bega osnovala je samostan u Copelandu nedaleko Carlislea, kao i na mjestu gdje je ostavila čudotvornu narukvicu. Taj je samostan kasnije nazvan po njoj, kao i gradić koji ga okružuje, St Bees. Bila je i nadstojnica toga samostana, nadaleko poznata po svojoj velikodušnosti prema siromasima i nevoljnicima. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Njezino ime nosi i obližnji rt, St Bees Head te selo Kilbees u Škotskoj, a posvećena joj je i župna crkva u Bassenthwaiteu (Cumbria). Naročito je časte na sjeverozapadu Engleske i u Norveškoj.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh