Sveta Misa

Držanje zakona

6. nedjelja kroz godinu držanje zakona matej book evangelizacija

Mt 5, 17 – 37

U današnjem evanđelju čitamo o govoru u kojem je Isus došao pojasniti neke zapovijedi zakona. Na samom početku Isus svojim učenicima govori da nije došao ukinuti, nego ispuniti zakon. Iz toga vidimo da je on bio prvi koji se je „morao“ držati zakona koji su propisani, odnosno on je došao da bi bio primjer kako živjeti po njima. I sam kaže da se zakoni po kojima trebamo živjeti neće promijeniti do kraja svijeta, do njegova ponovnog dolaska. I tako je u današnjem učenju došao pojasniti tri od deset Božjih zapovijedi – petu: „Ne ubij!“, šestu: „Ne sagriješi bludno!“ i drugu: „Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!“

Pojašnjenjem četvrte zapovijedi uči nas da Bog vidi ne samo naša djela, nego i naš odnos prema bližnjima. Govori da nije grijeh samo počiniti ubojstvo, nego je grijeh i svaka ružna riječ koju izgovorimo našoj braći i sestrama u Kristu, jer nije rijetko da u našim mislima to nije samo ta izgovorena riječ „glupane“, nego i pomisao „da te bar nema“ ili slično. A nije li i to ubojstvo? Pa i sama druga zapovijed ljubavi nas uči da ljubimo svojega bližnjega kao samog sebe, a vjerujem da sebi ne bismo rekli „glupane“ ili poželjeli da nas nema. Isto je tako i sa šestom Božjom zapovijedi. Ne radi se o grijehu samo kada počinimo preljub, nego je i grijeh kada s požudom gledamo drugu osobu. Time ne samo da „dajemo svojoj mašti na volju“, nego i umanjujemo dostojanstvo te osobe, jer ju ne gledamo kao hram Božji, nego kao predmet ispunjenja naše požude. Na kraju današnjeg govora Isus nadopunjava i drugu zapovijed, koja govori o zaklinjanju, odnosno izgovaranju Božjeg imena uzalud. Danas se, nažalost, često može čuti izgovaranje imena Gospodina našega uzalud, ali i zaklinjanje njegovim imenom. Uglavnom je to u situacijama u kojima pokušavamo pridobiti čije povjerenje, odnosno zakleti se u istinitost naših riječi. A nismo ni svjesni kolika je snaga u tim riječima i što zapravo prizivamo na sebe.

Pozvani smo, dakle, živjeti časno i govoriti istinu bez nepotrebna zaklinjanja. Držimo se osim tih triju i ostalih sedam Božjih zapovijedi, sadržanih u dvjema zapovjedima ljubavi, i tako ćemo si najlakše osigurati život vječni.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh