Duhovnost

OSTANITE VJERNI I POSTOJANI U MOLITVI

4 stvari koje možemo učiniti kad osjećamo suhoću u molitvi Prava ljubav prebiva u našoj volji, a ne u našim osjećajima. Stoga je ono što je najvažnije u našem hodu s Bogom naša vjernost njemu i naša dosljednost u molitvi, čak i kad se osjećamo kao da time ne dobivamo mnogo

4 stvari koje možemo učiniti kad osjećamo suhoću u molitvi

Foto: Pixabay

 

Imate li i vi one trenutke, razdoblja kada se ne osjećate bliski s Bogom? Iako suhoća u molitvi može biti frustrirajuća i poražavajuća, to je prirodni dio našeg odnosa s Bogom. Dr. Edward Sri, teolog, autor i poznati katolički govornik koji se redovito pojavljuje na EWTN-u, u podcastu Ascensiona „All things Catholic” nudi savjete kako proći kroz te trenutke, razdoblja kada osjećamo da nam je Bog daleko te potiče da ostanemo vjerni bez obzira na to kako se osjećali u molitvi.

Ljubav je puno više od osjećaja

Molitva, kada ne osjećate Božju prisutnost može biti vrlo izazovna i frustrirajuća. Međutim, važno je zapamtiti da su ti trenuci nemira u molitvi prirodni aspekt našeg odnosa s Bogom. Štoviše, ne možemo kvalitetu ili dosljednost naše molitve svesti na čiste osjećaje jer je ljubav puno više od osjećaja. Ako se molimo i tražimo Boga samo kada nam je ugodno i kada se osjećamo voljni, onda naša ljubav prema njemu nije potpuna.

Ne bismo trebali koristiti svoje osjećaje kao termometar za mjerenje svog duhovnog napretka, jer je molitva još uvijek plodna i ispunjena milošću čak i kad nam nedostaje utjeha

Prava ljubav prebiva u našoj volji, a ne u našim osjećajima. Stoga je ono što je najvažnije u našem hodu s Bogom naša vjernost njemu i naša dosljednost u molitvi, čak i kad se osjećamo kao da time ne dobivamo mnogo. Iako su utjehe u molitvi Božji blagoslovi, one ne određuju vrijednost naše molitve. Kada se molimo i ne primamo utjehe od Boga, pokazujemo mu da ga i dalje biramo jer ga volimo radi njega samog. Bog se raduje ovom herojskom činu volje, a naš trud i odanost su mu ugodni. Ne bismo trebali koristiti svoje osjećaje kao termometar za mjerenje svog duhovnog napretka jer je molitva još uvijek plodna i ispunjena milošću čak i kad nam nedostaje utjeha.

Jedan čin povjerenja u takvim trenucima daje veću slavu Bogu nego čitavi sati provedeni u molitvi ispunjeni utjehom – Sveta Faustina

Što učiniti kada je molitva suha

  1. Ustrajte usred tame ili suhoće molitve. Ne odustajte, nastavite moliti. Suhoća može trajati danima, tjednima, mjesecima ili godinama. Mnogi su sveci, poput svete Majke Terezije iz Kalkute, doživjeli suhoću.
  2. Ne uspoređujte se s drugima, svaka je duša jedinstvena.
  3. Budite iskreni s Bogom u vezi svoje molitve i ponudite mu prazninu. Vaša Ga vjernost slavi i lijep mu je dar.
  4. Vjeruj Bogu.

Cijeli podcast s dr. Srijem poslušajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh