Svetac dana

28. LIPNJA

Sveti Irenej – utemeljitelj kršćanske teologije Irinej, čije ime znači mirotvorac, bio je to i u svome ponašanju

Sveti Irenej - utemeljitelj kršćanske teologije

Osnovni podaci

• Rođen 135. u Smirni (Turska)
• Preminuo 202. u Lyonu (Francuska)
• Spomendan: 28. lipnja
• Zaštitnik/zagovornik je mnogih biskupija, naselja, župa i crkava širom svijeta.

Sveti Irenej, slavni lyonski biskup, napisao je prvi prikaz svega poklada kršćanskog nauka i na taj način postao utemeljitelj kršćanske teologije ili „otac katoličke dogmatike”, kako ga neki nazivaju. Potjecao je iz Male Azije, vjerojatno iz Smirne. Ondje je još bila veoma živa tradicija o apostolima koji su ondje djelovali, osobito o sv. Ivanu i sv. Pavlu. Podrijetlom je bio Grk, a u mladosti je stekao izvanredno bogatu i svestranu izobrazbu.

Učenik učenika apostola Ivana

Dobro je poznavao Sveto pismo i prve spise ranih kršćanskih pisaca, uz to je bio načitan djelima klasične književnosti, a poznavao je i spise raznih krivovjeraca svoga vremena. Glavni je pak Irenejev učitelj bio sveti Polikarp, biskup u Smirni. Prema vlastitom priznanju njegov je nauk požudno u srce upijao i njime se hranio. Ličnost toga biskupa učinila je na njega silan dojam. On ga više nikad nije mogao zaboraviti pa je još i u starosti rado pripovijedao o svojim susretima s Polikarpom, koji je bio učenik apostola Ivana.

Opasnost fanatizma

U njegovo vrijeme, mnogi su biskupi pisali i poticali na promicanje mira, jedinstva i ljubavi.

Među njima je bio i Irenej, koji je pisao u ime crkava Galije, kojima je predsjedao. Euzebije, navodeći odlomke iz Irenejeva pisma, zaključuje ovako: „Irenej, čije ime znači mirotvorac, bio je to i u svome ponašanju.“ Čitavo se to mučno pitanje između zapadne i istočne Crkve, na sreću, povoljno riješilo i tako nije došlo do raskola. I azijske su se crkve u slavljenju Uskrsa složile s Rimskom crkvom. Unatoč Isusovoj jasnoj želji i molitvi za jedinstvo Crkve, u njoj je kroz cijelu njezinu povijest sve do danas u većoj ili manjoj mjeri prisutna opasnost raskola. Ona je rodila velikim istočnim raskolom, rodila je raskol u doba reformacije, rodila je brojnim manjim, ali ipak tragičnim raskolima. Ta je opasnost naročito prisutna onda kad fanatizam pobijedi istinsku evanđeosku ljubav.

Veliki mirotvorac

Sveti Irenej, mirotvorac, svojim primjerom i držanjem uči nas kako da promičemo crkveno jedinstvo. O mučeničkoj smrti sv. Ireneja govore sv. Jeronim i sv. Grgur Turonski. Ovaj posljednji izričito tvrdi da je Irenej „život završio mučeništvom”. Bilo je to za Septimija Severa i njegova progonstva kršćana između 202. i 203. Grgur piše: „Irenej je pokopan u bazilici Svetog Ivana, pod oltarom. S jedne mu je strane položen Epipodij, a s druge mučenik Aleksandar. Prah, s vjerom sabran iz tih grobova, liječi odmah bolesnike. U toj se kripti krije velika slava koja je, mislim, vrijednost mučenika.”

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

Najčitanije

Na vrh