Svetac dana

14. lipnja: SVETI ELIZEJ, PROROK – JEDAN OD NAJVEĆIH ČUDOTVORACA U STAROM ZAVJETU // Imate problema s financijama? Utecite se svetom Elizeju! „Mrtvac dotakavši se Elizejevih kostiju, oživje i stade na noge!”

Imate problema s financijama? Utecite se svetom Elizeju!

Osnovni podaci

• Rođen oko 880. prije Krista u mjestu Abel-Meholah u Samariji
• Preminuo 800. prije Krista

Bogataš koji je ostavio sve za Gospodina

Prorok Elizej živio je u 9. stoljeću prije Krista u jordanskoj dolini. Ime Elizej dolazi od hebrejske riječi koja u prijevodu znači „Bog koji pomaže”, „koji spašava”. Bavio se poljodjelstvom i bio je prilično bogat. Bio je učenik proroka Ilije te se na Ilijin poziv spremno odazvao. Poklao je sve svoje volove (12 pari), priredio gozbu, a onda se zaputio za njim: „On ga ostavi, uze jaram volova i žrtvova ih. Volujskim jarmom skuha meso, i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje.” (1 Kr 19,16.19-21)

Činio je velika čuda

Među mnogim čudesima koje je izveo treba istaknuti da je ozdravio Naamana od gube i oživio mrtvo dijete, umnožio je kruh, razdijelio vode rijeke Jordana da bi je prešao, kao što je to učinio Mojsije na Crvenom moru, a nakon njegove smrti u kontaktu s prorokovim kostima mrtvac je oživio: „Dogodilo se da neki, sahranjujući čovjeka, baciše mrtvaca u grob Elizejev i odoše. Mrtvac dotakavši se Elizejevih kostiju, oživje i stade na noge.”

Rješenje financijskih dugova

Uz navedena jedno od čudesa koje je učinio Elizej bilo je umnažanje ulja udovici čiji je suprug umro, a vjerovnici su došli ubrati njegov dug, te doveli udovicu u situaciju da izgubi vlastitu djecu. Na koji način je pomogao prorok Elizej pogledajte u kratkom desetominutnom filmu „Udovica i ulje”.

Najčitanije

Na vrh