Svetac dana

12. RUJNA

Presveto Ime Blažene Djevice Marije Blagdan Imena Marijina počeo se slaviti u španjolskoj biskupiji Cuenca već 1513. Taj je blagdan u XVII. stoljeću bio proširen na čitavu Španjolsku kao i na Napuljsko kraljevstvo. Nakon izvojevane pobjede nad Turcima kod Beča, papa Inocent XI. proširio ga je na cijelu Crkvu

Ime Marijino

U hebrejskom jeziku „Mirjam” ima više značenja. Etimološki: MYR – Ljubljena, a JAM – kratica je Božjeg imena – Jahve. Mirjam znači ljubljena od Boga. No, bliži je smisao Zvijezda mora. Blagdan Imena Marijina počeo se slaviti u španjolskoj biskupiji Cuenca već 1513. Taj je blagdan u XVII. stoljeću bio proširen na čitavu Španjolsku kao i na Napuljsko kraljevstvo. Nakon izvojevane pobjede nad Turcima kod Beča, papa Inocent XI. proširio ga je na cijelu Crkvu. Slavljen je na nedjelju u osmini Male Gospe. Papa, sveti Pio X. odredio je da spomen Imena Marijina bude 12. rujna, kada je Gospinim zagovorom postignuta pobjeda nad Turcima kod Beča. Tako je to ostalo sve do posljednje reforme kalendara kad se opet slavi samo u mjesnim Crkvama.

Ona je Gospa od sveudiljne pomoći ne samo u sitnim svakidašnjim problemima već i u sudbini naroda, Crkve i čovječanstva. Ona ima posredničku ulogu kod svoga Sina, jedinoga posrednika između Boga i ljudi, osobito u teškim i presudnim vremenima.

Čudo po Marijinu zagovoru

U tim teškim trenucima rata protiv Turaka, kad je ljudska mudrost i moć bila nesposobna i nedorasla, građani Beča i njihovi vojnici obratili su se za pomoć Blaženoj Gospi. Bio je to jednodušan molitveni vapaj izmučenih srdaca, izloženih teškoj kušnji. Bečke su crkve danju i noću bile pune vjernika koji su molili za pomoć. Svima je bilo na usnama Marijino Ime. Svi su vapili: »Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas sada!« No izgledalo je kao da nebo na tolike molbe ipak ostaje ‘gluho’. Prošla su već tri tjeskobna tjedna čekanja na pomoć. Očekivao se još samo jedan napadaj i da grad padne. Već su se zapovjednici obrane sabrali na vijećanje, raspravljajući o mogućnosti predaje. I upravo u taj kritični čas došla je nenadana pomoć. Gradom se prolomio radostan poklik: »Dolaze nam u pomoć Poljaci!« S bečkih se tornjeva u daljini opazila dobro organizirana i poredana poljska vojska koju je vodio sam njihov kralj Jan Sobieski. Radilo se o časti kršćanskoga imena i Poljaci su pritekli u pomoć. Došli su pod Beč upravo na Malu Gospu i stanovnici Beča opet su osjetili izravnu pomoć Blažene Djevice Marije.

Kršćanska se vojska pod zapovjedništvom Jana Sobieskoga i vojvode Karla iz Lorene smjestila na Kahlenbergu poviše Beča. Dvojica se vođa zagrliše u crkvi Majke Božje. Rano ujutro 12. rujna 1683. u kapeli na Kahlenbergu služio je svetu misu kapucin o. Marko iz Aviana, a posluživao ga je kralj Jan Sobieski koji se i pričestio. Vojnici su se također svi pričestili. Svi su molili krunicu. Nakon mise i molitve kralj dođe pred svoje vojnike i reče: »Pouzdavajući se u sveto i nepobjedivo Ime Marijino, hrabro naprijed!«

Poljaci su takvom snagom nahrupili na Turke da oni, preplašeni, pobjegoše glavom bez obzira ostavivši i svoju ratnu zastavu.

Marijini zazivi

Razni zazivi govore o vjeri u zaštitu Majke Božje. Evo nekih od njih: »Ti pomoćnice svijeta!« »Ti utočište kršćana!« »Ti naša nado i naša snago!« Na Zapadu istu vjeru izriče molitva »Zdravo Kraljice«, koja se pripisuje Hermanu Grbavcu († 1054). Ta se vjera u zapadnoj ikonografiji, počevši od XIII. stoljeća, izriče na slikama koje prikazuju kako Gospa svojim plaštem pruža sigurnu zaštitu onima koji joj se utječu u obranu. I naši hodočasnici u Mariju Bistricu pjevaju još i danas:

„Sa svojim svetim plaštem Ti zakrili nas,
O Marijo Bistrička, moli se za nas!”

I mi danas, s naraštajima prije nas vjerujemo da je opravdano i spasonosno častiti Ime Marijino.

Litanije Preslavnog Imena Marijina

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.

Kriste, čuj nas.
Krist, usliši nas.

Sine Marijin, čuj nas.
Sine Marijin, usliši nas.

Nebeski Oče, kojemu je Marija kći, smiluj nam se.
Vječni Sine, kojemu je Marija majka,
Duše Sveti, kojemu je Marija zaručnica,
Slavno Trojstvo, kojemu je Marija službenica,

Marijo, majko Boga živoga, moli za nas.
Marijo, kćeri Svjetlosti nedostupne, …
Marijo, naše svjetlo, …
Marijo, naša sestro, …
Marijo, lozo Jišajeva, …
Marijo, mladice kraljevâ, …
Marijo, najbolje djelo Božje, …
Marijo, bezgrješna, …
Marijo, sva lijepa, …
Marijo, djevičanska majko, …
Marijo, koja si patila s Isusom, …
Marijo, probodena mačem, …
Marijo, lišena utjehe, …
Marijo, koja si uz križ stajala, …
Marijo, oceane gorčine, …
Marijo, koja si se radovala volji Božjoj, …
Marijo, naša gospo, …
Marijo, naša kraljice, …
Marijo, sjajna kao sunce, …
Marijo, lijepa kao mjesec, …
Marijo, okrunjena s dvanaest zvijezda, …
Marijo, koja sjediš zdesna Isusu, …
Marijo, naša slatkoćo, …
Marijo, naša nado, …
Marijo, slavo Jeruzalema, …
Marijo, radosti Izraela, …
Marijo, časti puka našega, …

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

℣. Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom.
℞. Blagoslovljena Ti među ženama.

Pomolimo se:

Svemogući Bože koji vidiš kako se iskreno želimo skloniti pod sjenu imena Marijina, dostoj se, molimo Te, da što je češće u našim potrebama zazivamo, primimo milost i oproštenje s Tvojih svetih nebesa. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh